Mirus prezidentui A. Brazauskui, jo atminimą įamžinti ketinta įvairiausiais būdais, tačiau iki šiol bene vieninteliu ryškiu akcentu tapo paminklas prezidentui Antakalnio kapinėse. Vasario 25-ąją sukanka 20 metų, kai A. Brazauskas buvo inauguruotas pirmuoju tautos išrinktu prezidentu.

Tad per mažiau nei du mėnesius į valdžią grįžę socialdemokratai ketina spartinti įvykius. Jų tikslas - A. Brazausko vardu pavadinta Kauno hidroelektrinė, gatvė ir tiltas sostinėje, išleista atsiminimų knyga.

„Tas, kas priklausys nuo mūsų jo atminimo įamžinimui, kaip iškilaus valstybės veikėjo, vadovo, mes padarysime viską. Kokios priemonės ir kaip bus, turėtume pasitikslinti, nes kai kas nepriklauso tiesiogiai nuo Vyriausybės – yra savivaldybės, aukštųjų mokyklų sprendimai. Pasiūlymų visas variantas yra pateiktas, manysime, kad prie jo bandysime sugrįžti“, - LNK „Žinioms“ sakė vienas socialdemokratų lyderių, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

A. Brazausko vardu ketinta pavadinti sostinės Žirmūnų tiltą, tačiau apklausos parodė, kad miestiečiai tam nepritaria. Vis dėlto kažką pervadinti prezidento vardu savivaldybė ketina.
„Taryboje šis klausimas svarstomas, pateikimas jau įvykęs, galutinio sprendimo šiuo metu nėra. Kai tarybos nariai apsispręs, be abejonės, ar tiltą, ar, sakykime, gatvę, ar kažkokį kitą svarbų miesto objektą būtų galima pavadinti amžiną atilsį prezidento A. Brazausko vardu“, – teigia Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Atsiminimų apie A. Brazauską knyga jau sumaketuota, tad prezidento duktė tikisi, kad iki vasario 25-osios ji išvys dienos šviesą. „Yra jau 120 autorių, knygą planuojama spėti išleisti iki knygų mugės, kuri bus Vilniuje vasario mėnesį. Planuojamas tiražas apie 3000, didžiąją dalį knygos, turbūt, galvojame padovanoti bibliotekoms arba mokykloms“, - sakė A. Brazausko duktė Laima Mertinienė.

Velionio žmona Kristina Brazauskienė turi dar vieną vyro įamžinimo viziją. „Didelis pagerbimas, jeigu atminimo lenta būtų prie Prezidentūros. Nes, kaip ne kaip, jis įkūrė Prezidentūrą ir dirbo kaip pirmas tautos rinktas prezidentas. Man atrodo, būtų labai gražu ir būtų pareikšta didžiulė pagarba jam“, - LNK „Žinioms“ kalbėjo K. Brazauskienė.

Į įvairius pervadinimus K. Brazauskienė žiūri kreivai. „Jeigu jūs paskaitytumėte atsiliepimus, kiekvienas toks pasiūlymas iššaukia tokią negatyvią audrą, kad, man atrodo, geriausia būtų, kad paliktų amžiną atilsį ramybėje ir kad jis pailsėtų“, - teigia prezidento našlė.

Tai ne pirmas bandymas forsuoti A. Brazausko įamžinimą. Rugsėjį minėtos 80-osios prezidento gimimo metinės, tad Nacionaliniame muziejuje suskubta atidaryti A. Brazausko apdovanojimų ekspoziciją, Medininkų pilyje pristatytas medžioklės trofėjų kolekcija, išleistas pašto ženklas. Tiesa, vietos dar ieško ir didžiulė A. Brazausko gintarų kolekcija. K. Brazauskienė tikisi, kad ją priims Valdovų rūmai.