Tuo tarpu pats A. Kubilius šalies vadovo kalbą pavadino „politiniu testamentu“, mat tai paskutinis V. Adamkaus metinis pranešimas. Šių metų liepą baigiasi antroji V. Adamkaus kaip prezidento kadencija.

A.Brazauskas: socdemai blogai formavo valstybės iždą

1993-1998 m. prezidento pareigas ėjęs buvęs ilgametis socialdemokratų lyderis A. Brazauskas prisidėjo prie esamo šalies vadovo išsakytos kritikos buvusiai Vyriausybei, kuriai vadovavo tuometis socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas.

„Aš manyčiau, kad kritika yra labai teisinga, todėl, kad socialdemokratų Vyriausybė paskutinių dvejų metų laikotarpiu tikrai padarė klaidų formuodama biudžetą, formuodama socialinio draudimo biudžetą, iš viso valstybės iždo reikalus. Būtų buvę žymiai lengviau sutikti šitą krizę, jeigu būtų sėkmingai įvykdyti praeiti metai, ar 2007, ar 2006”, - po prezidento metinio pranešimo sakė A. Brazauskas.

Šalies prezidentas V. Adamkus antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą išsakė kritikos buvusiam ministrų kabinetui. Pasak valstybės vadovo, ankstesnioji Vyriausybė daugiau dėmesio skyrė ne būtinoms reformoms vykdyti, o kovojo dėl savo išlikimo valdžioje.

Socialdemokratų patriarchas A. Brazauskas sako, jog kritika buvusiai Vyriausybei yra teisinga, tačiau teigia, jog reforma nelygi reformai, be to, teigia pasigendąs kritikos dabartinei A. Kubiliaus Vyriausybei.

„Šiek tiek pasigedau. Aš manau, kad apie šitą Vyriausybę galima kalbėti aštriau, todėl, kad jis padarė daug klaidų, mano akims žiūrint. Aš taip nedaryčiau niekuomet, o skubėjimas visuomet atneša blogą rezultatą, reikia lėtai skubėti. Kai Vyriausybei reikia grįžti ir keisti savo sprendimus, blogiau negali būti“, - sakė A. Brazauskas.

A.Kubilius prezidentais pripažįsta tik V.Landsbergį, A.Brazauską ir V.Adamkų

Dabartinis premjeras ir valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas A. Kubilius šalies vadovo metinį pranešimą pavadino „politiniu testamentu“ ir apdovanojo epitetu „išskirtinis“.

„Paskutinį Lietuvos gyvenimo dvidešimtmetį galime skirstyti iki prezidento V. Adamkaus, su prezidentu V. Adamkumi ir dabar jau galime kelti klausimą, kaip atrodys valstybes gyvenimas po prezidento V. Adamkaus“, - išklausęs metinį pranešimą žurnalistams sakė A. Kubilius.

Ministro pirmininko teigimu, per nepriklausomybę Lietuva turėjo tris valstybės vadovus – Vytautą Landsbergį, A. Brazauską ir V. Adamkų – ir pastarasis šalies vadovas, A. Kubiliaus nuomone, prezidento posto kartelę pakėlė pakankamai aukštai.

„Būsimiems prezidentams bus didelis iššūkis tokį lygį išlaikyti“, - sakė A. Kubilius.

Tuo tarpu formaliai konservatorių patriarchas V. Landsbergis, kuris ėjo tuometės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas, nelaikomas prezidentu, o apkaltos tvarka iš posto pašalintas „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas – laikomas.