A. Kubilius teigė, jog jis su bendražygiais ir dabar jaučiasi „Sąjūdžio ir V. Landsbergio vaikais“, partijos idėjiniam lyderiui dėkojo už konkurenciją pirmininko rinkimuose. Jau 10 metų konservatoriams vadovaujantis politikas teigė neketinantis būti „amžinu“ lyderiu, tačiau pabrėžė kiek kitaip suvokiantis daugelio akcentuotą TS-LKD atsinaujinimo poreikį.

„Paskutiniai ketveri metai buvo nelengvi Lietuvai. Galime labai paprastai prisipažinti – buvo nelengvi ir mūsų partijai“, - ketverius metus valdžioje prisiminė A. Kubilius, pabrėždamas, esą TS-LKD egzaminą išlaikė.

Kalbėdamas apie valstybės vairą perėmusią Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę,

„Negaliu sutikti su tais, kurie aiškina, kad dabartinės Vyriausybės sąmoningas delsimas (...) yra išmintingo svarstymo pagirtinas pavyzdys. Tikrai ne“, - kalbėjo A. Kubilius.

Čia jis labiausiai akcentavo Vyriausybės blaškymąsi dėl energetinių klausimų. Tai A. Kubilius vadino išdavyste. Esą „delsimas ir valdžios bėgimas nuo atsakomybės“ pirmiausiai naudingas Kremliui.

Jis taip pat priminė paskutinius sprendimus, kuriuos priėmė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Pavyzdžiui, agentūros „Versli Lietuva“ vadovo atleidimą, siekiant, kaip skelbiama, į jo vietą pasodinti socialdemokratę Violetą Boreikienę.

„Pagal ją, tokioms sritims, tokioms agentūroms vadovauti gali tiktai patyrę pinigų skirstyme socialdemokratai“, - ironizavo A. Kubilius.

TS-LKD prioritetu jis teigė laikantis „kairiųjų ligos“ prevenciją, o šią ligą konservatorių lyderis nusakė keliais žodžiais: „vienas žingsnis pirmyn, du atgal“.

Prisimindamas Seimo rinkimų rezultatus, jis teigė įžvelgiantis kone dvi Lietuvas, o šiuo metu esą dominuoja nusivylusioji šalies dalis, kurios požiūris atsispindi ir tokių žmonių balsavimas „už alaus butelį ar dešimti litų“.

„Šiai Lietuvai taip pat reikia padėti“, - sakė A. Kubilius.

V. Landsbergis pliekė partiečius ir A. Kubiliaus Vyriausybę

Tuo tarpu TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas V. Landsbergis priminė, jog pro pirštus pažiūrėta į daugelį jo vadovaujamo komiteto postabų – nuo raginimo pažaboti partijos viduje juntamą korupciją ir TS-LKD esančias interesų grupes, siekiančias asmeninės naudos, iki pernelyg menko A. Kubiliaus Vyriausybės dėmesio kultūrai bei negebėjimo pasipriešinti kultūrai žalingiems sprendimams, kurios priėmė liberalai, kontroliavę Švietimo ir mokslo ministeriją.

Jis partiečius taip pat kritikavo už negebėjimą įvesti visišką alkoholio reklamos draudimą. Esą dalis konservatorių pasidavė alkoholio pramonės lobistų įtakai.

Tuo tarpu TS-LKD negebėjimą pakeisti konstitucinę šeimos sampratą jis atvirai vadino „kapituliacija“. Čia jis priminė balsavimą, kuriame žingsniui link Konstitucijos pakeitimo pritrūko vieno balso. Konservatorių patriarcho nuomone, tada balsai turėjo būti skaičiuojami kitaip, mat klaidingai interpretuota, jog trys Anapilin išėję praėjusios kadencijos parlamentarai nekeičia sprendimo priėmimui reikalingos balsų proporcijos.

„Mums buvo aiškinama, kad trūksta vieno balso, kadangi trys mirusieji yra Seimo nariai. Ir mes su tuo sutikome“, - ironizavo V. Landsbergis.

Partiečius jis taip pat kritikavo už negebėjimą spręsti lenkiškų pavardžių rašybos klausimo.

Konservatorių rinkėjus atbaidė ir Klonio gatvė?

V. Landsbergis neišvengė ir pedofilijos temos – esą klesti ištisas verslas, kurio „nemato teisėtvarka“. „Bet kodėl mes turime nematyti?“ - klausė politikas.

Esą dar vieną klaidą konservatoriai padarė nedeklaruodami jokios savo pozicijos Drąsiaus Kedžio dukters istorijoje. V. Landsbergio nuomone, dėl to nuo TS-LKD nusisuko dalis rinkėjų.

Kalbėdamas apie Seimo rinkimų rezultatus, jis pabrėžė, esą balsų pirkimo istorijos uždėjo juodą dėmę ant Lietuvos politinės sistemos.

„Visi rinkimai buvo diskredituoti“, - sakė V. Landsbergis.

Jis taip pat kritikavo Vyriausiąją rinkimų komisiją – ne tik už požiūrį į balsų pirkimą, bet ir už žiūrėjimą pro pirštus į Lenkų rinkimų akciją. Esą šiai partijai turėjo būti taikomas aukštesnis patekimo į Seimą barjeras, mat realiai tai buvo ne vienos partijos, o „trijų partijų koalicijos“ sąrašas.

J. Razma: nebuvo taip blogai

V. Landsbergiui oponavo Jurgis Razma, praėjusioje Seimo kadencijoje vadovavęs TS-LKD frakcijai. J. Razmos žodžiais, „nebuvo taip blogai“, o konservatoriai esą sugebėjo atlaikyti didelį spaudimą – tiek iš vidaus, tiek iš išorės.

Politikas taip pat atsikirto V. Landsbergio kritikai dėl alkoholio reklamos. Esą internete ją pažaboti galima būtų tik per tarptautines konvencijas, o reklamos uždraudimas vietiniu mastu esą dalį rinkos priverstų persiregistruoti kitose valstybėse. „Norėčiau, kad ir šituo klausimu būtų rami, objektyvi diskusija“, - teigė konservatorius.

Jis taip pat teigė, jog konservatoriai realiai veikė mažumos koalicijos sąlygomis. Kaip vieną to priežasčių, J. Razma nurodė koalicijos partnerius – Liberalų sąjūdį. Jie esą „labai liberaliai“ žiūrėjo į prievolę lankyti Seimo posėdžius. Vis dėlto vėliau jis padėkojo visiems koalicijos partneriams.

Konservatorius atskirą padėką išreiškė prezidentei Daliai Grybauskaitei – esą jos palaikymas padėjo išsilaikyti valdančiajai koalicijai. „Mes visais sudėtingais momentais turėjome jos paramą“, - sakė J. Razma.

Tuo tarpu opozicijoje buvusiems socdemams, „darbiečiams“ ir „tvarkiečiams“ jis teigė neradęs už ką padėkoti. „Vieninteliu šviesuliu“ jis vadino tris tuometės Valstiečių-liaudininkų partijos parlamentarus.