„Šį rytą buvom susitikę su tarptautine bendrove, kuri atlieka vidinius tyrimus ir dabar teiksime, turėsime labai rimtas išvadas ir, man atrodo, parodysime pavyzdį, kaip reikia elgtis tokiose situacijose“, – BNS pirmadienį sakė A. Guoga.

„Trečiadienį bus valdybos posėdis, kur aš pristatysiu kompaniją ir tyrimo apimtį. Valdybai pritarus, prasidės tyrimas trečiadienį visų tų asmenų, kurie galimai turėjo įtakos šioje situacijoje“, – kalbėjo laikinasis Liberalų sąjūdžio vadovas.

A. Guoga laikinuoju Liberalų sąjūdžio vadovu tapo po to, kai dėl įtarimų kyšininkavimu atsistatydino partijos vadovas Eligijus Masiulis.

Teisėsauga tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo perduoti E.Masiuliui 106 tūkst. eurų kyšį. Teismas leido suimti R.Kurlianskį 20-čiai parų, jam pareikšti įtarimai didelės vertės prekybos poveikiu ir stambaus masto papirkimu. Sulaukęs įtarimų dėl kyšininkavimo, E.Masiulis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų bei atsisako Seimo nario mandato. Prokurorai yra priėmę sprendimą E.Masiulį apklausti specialiuoju liudytoju. Apklausti jo kaip įtariamojo kol kas neleidžia turima parlamentaro teisinė neliečiamybė.

A. Guogos teigimu, šio tyrimo išvados bus žinomos iki birželio 11 dienos, kuomet nuspręsta šaukti neeilinį partijos suvažiavimą, kuriame būtų išrinktas naujasis vadovas.

A. Guoga sako neturintis duomenų, kad pinigai, rasti pas E. Masiulį, būtų skirti partijai.

„Aš susitikinėsiu su visais vadais, visų struktūrų šiandieną ir galėsiu pasakyti. Neįsivaizduoju, kam yra skirta“, – kalbėjo jis.

Pirmininką turi rinkti visi partijos nariai

„Ko aš noriu, aš noriu visuotinio suvažiavimo ir visuotinio balsavimo. Ne kad elitas balsuotų, kaip anksčiau buvo, kad būtų valdomas rezultatas, nes mes neleidome visiems nariams balsuoti. Aš noriu, kad leistume kiekvienam nariui balsuoti, kad visi žmonės, kurie yra Liberalų sąjūdžio nariai, turėtų galimybę balsuoti“, – pirmadienį BNS sakė A. Guoga.

Pagal Liberalų sąjūdžio įstatus, partijos vadovą dvejiem metams slaptu balsavimu renka suvažiavimas. Jo delegatais yra partijos tarybos, valdybos, Kontrolės ir Etikos komisijų nariai, savivaldybių tarybų nariai bei skyrių atstovai. Skyrių atstovavimo kvotą nustato valdyba.

Visuotiniu balsavimu partijos pirmininkas gali būti renkamas tarybos sprendimu, kuris gali būti priimtas ne anksčiau kaip šeši mėnesiai ir ne vėliau kaip trys mėnesiai iki partijos pirmininko kadencijos pabaigos.

Tvirtina, kad korupcijos skandale — ne vien E. Masiulis

A. Guoga teigia, kad pagal teisėsaugos duomenis, be E. Masiulio, gali būti ir daugiau žmonių, susijusiu su galima korupcine veikla

Jis teigia, kad partijos narius galėjo veikti „mafijos struktūra“.

„Laikas parodys. Bet gali būti ir kitų žmonių. Pagal tai, ką prokuroras yra pasakęs viešai, jei kas moka skaityti, klausyti, gali girdėti, ką prokuroras sakė: yra turbūt daugiau žmonių, negu Eligijus vien, kurie šiame veiksme dalyvauja“, – LRT radijui sakė laikinasis liberalų vadovas.

Jis patvirtino, kad savo iniciatyva susitikinėja su Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovais.

„Manau, kad partijos nariai, dauguma yra žmonės iš idėjos, o yra dalis, kurie priklauso nuo magnatų, deja, kurie yra padarę tam tikrų klaidų per ilgą laiką ir negalėjo atsiriboti nuo tų klaidų ir jie buvo spaudžiami būtent to Kurlianskio („MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio – BNS) vykdyti tą veiklą, kuri veiktų tų magnatų labui“, – pridūrė jis.

„Mes norime viską pasakyti, atskleisti, išsivalyti nuo šito vėžio ir judėti į priekį. Čia yra mafijos struktūra, ir ji yra didžiulė“, – pareiškė A.Guoga.

Jis kalbėjo, kad teisėsaugos duomenys rodo, jog vykdytas „ilgalaikis spaudimas“, o šiuo metu „vyksta išsivalymas“.

Specialiųjų tyrimų tarnyba tiria įtarimus, kad verslo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis E.Masiuliui perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį. R.Kurlianskis yra suimtas, E.Masiuliui šiame tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas.

E.Masiulis penktadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė prašymą nutraukti jo kaip Seimo nario įgaliojimus, žadėdamas nesidangstyti parlamentaro imunitetu. Jis žada „bendradarbiauti su teisėsauga ir įrodyti, kad nėra kaltas“. Politikas taip pat atsistatydino iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų.