85 metų A. Čekuolis trečiadienį DELFI pristatytame projekte „Lietuvos įtakingiausieji 2017“ išrinktas įtakingiausiu visuomenininku. Tokį titulą jam skyrė apklausti šalies gyventojai.

„Aš išstojau, parašiau ponui Siaurusevičui prašymą dar gegužės mėnesį, kad nuo šių metų sausio 1 dienos nutraukiu laidas. Kodėl? Aš 12 metų dirbau jūrininku, praktiškai nebuvau Lietuvoje, 18 metų dirbau žurnalistu užsienyje, sovietiniu žurnalistu, ir buvau atitrūkęs nuo Lietuvos. Prisikaupė tiek daug, apie ką norėjosi pakalbėti su lietuviais. Ir kai man davė šią laidą, negalėjau atsiklijuoti iki dabar“, – trečiadienį savo namuose duodamas interviu DELFI, kalbėjo apie 27 metus LRT dirbęs ir šįmet televiziją palikęs A. Čekuolis.

A. Čekuolis sako iš televizijos pasitraukęs pastebėjęs, kad rengti laidas televizijoje – kaip ant ežero vandens rašyti eilėraščius. Praeina kiek laiko, ir laidos pamirštamos, įdėtos pastangos netrukus išgaruoja.

Po pavasarį patirtos sunkios traumos, kada nukritęs gatvėje atsitrenkė į aštrų akmenį, atsigaunantis A. Čekuolis rašo knygas, per gegužę parašė pirmąją apysaką knygai, kuri dienos šviesą turėtų išvysti artėjant Vilniaus knygų mugei.

Pataria nerūkyti ir skaityti knygas

Žurnalistas pabunda apie 6 val. ryto, iki 8 val. vartosi šiltame patale, prausiasi po šaltu vandeniu, išgeria kavos ir palinksta prie stalo rašyti.

„Jei daugiau dvi tris dienas nepadirbu, galiu kam nors perkąsti gerklę“, – tai, kad organizmas reikalauja rašyti, atskleidė A. Čekuolis. Jis rašo ranka, daug brauko, taiso, paskui tekstą surenka LRT mašininkė.

Jei A. Čekuolis gyventų iš naujo, ką darytų kitaip?

„Jei pradėčiau gyvenimą šiandien, būtų visiškai kas kita. Mano gyvenimas prasidėjo ir beveik baigėsi prie sovietų, aš algą gaudavau rubliais, užsienyje – kita valiuta. Jūs stipendiją irgi gautumėte rubliais, ir visi, net didžiausi patriotai, gaudavo ir taip pat keldavo raudoną vėliavą per šventes. Tiek buvo savęs išpardavimo“, – kalbėjo šešias užsienio kalbas gerai mokantis A. Čekuolis.

Jis turi patarimą, kaip ilgai išlikti jaunam: „Išlikti jaunu padeda nepersivalgyti, daug negerti, nerūkyti ir turėti mylimą darbą, jį dirbti kiekvieną dieną, o šeštadienį ir sekmadienį – dirbti kitą mylimą darbą“.

Dar vienas A. Čekuolio patarimas – skaityti. Jo aiškinimu, niekas neišmokys rašyti straipsnių, vesti laidų – tą padaryti padės tik skaitymas. Be to, sako A. Čekuolis, negalima skaityti tik gerų knygų – būtina skaityti tik labai geras. Žurnalistams taip pat svarbu skaityti užsienio spaudą – anglų, amerikiečių, lenkų.

Žurnalisto aiškinimu, išmokti išsireikšti padeda klasikai, pavyzdžiui, Ernestas Hemingvėjus, Levas Tolstojus, Čarlzas Dikensas.