„Ne paslaptis, kad demokratiniais procesais Lietuvoje – galimybe laisvai reikšti savo nuomonę, protestuoti – atidžiai domisi priešiškos propagandos jėgos, informacinių karų kūrėjai ir planuotojai. Tai liudija kai kurios užsienio žiniasklaidos, žvalgybų atidus dėmesys mūsų valstybėje vykstantiems įvykiams, stengiantis išpūsti esamas problemas ar nesutarimus. Tą patvirtina ir mūsų specialiųjų tarnybų pateikiama operatyvinė medžiaga bei analizės“, - sakoma trečiadienį išplatintame premjero pareiškime.

„Siekiama užmegzti ryšius su mūsų visuomeninėmis organizacijomis, įtraukti į bendras veiklas ir bandyti daryti poveikį, taikant vadinamosios minkštosios galios priemones. Tačiau tikrai nemanau, kad švietimo darbuotojų profsąjungos, juo labiau pedagogai, galėtų pasiduoti svetimoms įtakoms“, - teigia A.Butkevičius.

Premjeras kartu ragina profsąjungas pasirašyti susitarimą dėl streiko nutraukimo.

„Kviečiu pedagogų profsąjungas įvertinti drauge nuveiktą darbą ir pasirašyti susitarimą, kurio reikia ir mokytojų bendruomenei, ir ministerijai. Čia pralaimėtojų nebus – nebent tie, kurie tikisi ilgam kurstyti kategoriškas ir priešiškas nuotaikas“, - teigia jis.

Švietimo profesinės sąjungos pirmadienį neterminuotą streiką pradėjo reikalaudamos didesnių algų ir kitų pertvarkų. To reikalaudami pedagogai dar gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o praėjusią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Trečiadienį Vyriausybėje pedagogų profsąjungoms bus pristatytas mokytojų algų kėlimo variantas, dėl kurio antradienį susitarė valdančiųjų partijų politinė taryba. Planuojama siūlyti 3 metų pedagogų atlyginimų didinimo programą. Pagal ją nuo šių metų rugsėjo visų pedagogų darbo užmokestis kiltų vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų – 6,5 procento. Maždaug 5 mln. eurų tam turėtų rasti Švietimo ir mokslo ministerija iš švietimo sričiai jau skirtų asignavimų.

2016–2018 metais mokytojų atlyginimai vidutiniškai padidėtų 13 proc., o ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų - 31 procentu.

Streikuojantys mokytojai iki šiol reikalavo nuo rugsėjo ne tik pradėti įgyvendinti algų kėlimo programą, bet ir atsisakyti per krizę įvestų vadinamųjų atlyginimų žirklių. Būtent dėl pastarojo reikalavimo iki šiol strigo pedagogų ir Vyriausybės atstovų derybos, nes jam įgyvendinti reikia apie 18 mln. eurų. Trečiadienio derybose bus siūloma šias žirkles panaikinti nuo 2017 metų sausio - tuomet tarnybinių koeficientų riba būtų pakelta iki maksimalios.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu.