Šie veiksmai įvyko penktadienį Lietuvos socialdemokratų partijos tarybos posėdžio metu.

A. Butkevičiaus pareiškimas apie atsistatydinimą buvo labai netikėtas. Išgirdę A. Butkevičiaus žodžius kai kurie socialdemokratai ėmė raginti jį nesitraukti.

„Pirmininke, jūs nesakėt tokių žodžių", - pareiškė Irena Šiaulienė, kuri ragino visus nurimti.

„Jeigu taip įvyksta, mes pasidarome dar blogiau", - sakė Roma Žakaitienė, raginusi išeiti iš tarybos posėdžio su ta pačia valdžia.

„Jeigu šiandien išeiname pasirašę šį pareiškimą, mums kilpa ant kaklo", - pasipiktino Antanas Vinkus.

A. Butkevičius anksčiau kalbėjo, kad nekels savo kandidatūros būsimuose pirmininko rinkimuose, tačiau trauktis iškart neketino.

Socialdemokratai penktadienio vakarą aiškinosi nesėkmingų rinkimų priežastis, A. Butkevičius sulaukė kritikos, bet posėdis nebuvo itin priešiškas.

Po visus nustebinusio A. Butkevičiaus pareiškimo taryba balsavo atmesti jo atsistatydinimą, todėl politikas liko partijos pirmininku ir derybinės grupės su valstiečiais žaliaisiais nariu.

„Aš sakiau, kad galiu prisiimti politinę atsakomybę, aiškiai buvau pabrėžęs anksčiau, kad aš to nevengiu ir atsakingai elgsiuosi. Kadangi šiandien kai kurių partijos bičiulių lūpose nuskambėjo, kad reikėtų balsuoti dėl nepasitikėjimo partijos pirmininku (konkrečiai iš profesoriaus Aloyzo Sakalo ir Birutės Vėsaitės), tai elgiantis demokratiškai tada turi būti teikiama balsavimui. Teikiama balsavimui nebuvo. Aš tada nusprendžiau dėl to, kad rezultatai yra blogi, ir tokie pasiūlymai, nepažeidžiant demokratijos, nepažeidžiant mūsų partijos statuto sakiau: galiu atsistatydint", - po tarybos balsavimo, atmetusio jo atsistatydinimą žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, ar nepasikarščiavo, socialdemokratų pirmininkas svyravo: „Ai, žinote, visko būna gyvenime", - sako A. Butkevičius.

Socialdemokratai būsimą pirmininką rinks tiesioginiuose ir visuotiniuose rinkimuose. Suvažiavimas numatytas 2017 m. gegužės 6 dieną.

A. Butkevičiaus pasitraukimui pritarė tik 1 socdemas

Už tai, kad A. Butkevičiaus atsistatydinimas būtų priimtas, balsavo vos vienas partijos tarybos narys iš Vilniaus skyriaus Romas Turonis. Jis sakė buvęs nustebęs, kad partijos kolegos neleido A. Butkevičiui pasitraukti.

„Rinkimus pralaimėjusių partijų pirmininkai visame pasaulyje visada atsistatydina. Mes turėjome jį priimti tą sprendimą, pritarti jam, jis turėjo atsistatydinti anksčiau. Aš A. Butkevičių pažįstu labai seniai, nuo kokių 1989 m. ir jeigu žmogus pasakė, tai reikia pritart", - sakė R. Turonis.

Pasak socialdemokrato, partija turi 13 pirmininko pavaduotojų, kurių vienas tikrai galėjo laikinai eiti vadovo pareigas iki eilinių rinkimų. R. Turonio vertinimu, tokia laikina pirmininke galėjo būti Vilija Blinkevičiūtė.

Anot R. Turonio argumentai, kodėl A. Butkevičiui nereikia atsistatydinti, buvo tokie: „Maždaug, ne mes, nes socialdemokratų partija pralaimėjo rinkimus, o mus numurkdė kažkas iš šalies. Ne mes priėmėme sprendimus vadovaudami koalicinei Vyriausybei, ne mes netikusią politiką vykdėme, o kažkas iš šalies".

Pašnekovas sako, kad pagrindinė A. Butkevičiaus klaida buvo Darbo kodekso priėmimas. „Darbo kodeksas buvo konkreti klaida. Jis tą stūmė", - sako R. Turonis.

Pritarė koalicijai su R. Karbauskio partija

DELFI primena, kad socialdemokratai Seimo rinkimuose iškovojo 17 mandatų, tačiau pradėjo diskusijas dėl valdančiosios koalicijos su rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Socialdemokratai penktadienį taip pat patvirtino, kad derėsis su valstiečiais žaliaisiais dėl koalicijos.

A. Butkevičius liko derybinėje grupėje, kurioje, be jo, yra Irena Šiaulienė, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas.