Pasak A. Butkevičiaus, klausimas dėl krizės metu sumažinto bazinio algos dydžio lieka atviras.

„Kitais metais, nuo sausio 1 dienos, bus atstatomi atlyginimai ne tik teisėjams ir valstybės tarnautojams, kurie yra nurodyti Konstitucinio Teismo priimtame sprendime, bet ir kitiems biudžetiniame sektoriuje dirbantiems darbuotojams: mokytojams, kultūros darbuotojams, bibliotekininkams ir kitiems. Kol kas atstatomi yra kvalifikaciniai dydžiai, o apie bazinio dydžio atstatymą dar vyksta diskusija“, - dėstė premjeras.

Paklaustas, ar algų atstatymas pastorins ir jo paties piniginę, jis teigė dėl to nesukantis sau galvos.

„Nežinau. Aš negalvoju apie save – aš galvoju apie kitus“, - sakė A. Butkevičius.

Pasak premjero, Vyriausybės nariai Konstitucinio Teismo sprendimą priėmė kaip ne itin teisingą.

„Mūsų manymu ir asmeniškai mano manymu, socialiai nėra labai teisingas sprendimas. Ir mes manome, kad priimant tokį sprendimą turėtų pirmiausiai būti atsižvelgta į darbo užmokesčio dydžius tų žmonių, kurių santykinai atlyginimai yra mažesni“, - sakė A. Butkevičius.

Kaip žinoma, Konstitucinis Teismas nutarė, jog per krizę priimti įstatymų pakeitimai, kuriais apkarpytos teisėjų ir valstybės tarnautojų algos, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Konstitucijai prieštaravo valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos koeficientų sumažinimas, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases apkarpymas bei statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas sumažinimas.

Konstitucinis Teismas savo nutarime taip pat nurodė savotišką pereinamąjį laikotarpį iki spalio 1-osios. Nuo šios dienos valstybės tarnautojų, teisėjų ir statutinių valstybės tarnautojų priedai turės didėti.

Valdantieji nutarė, kad Konstitucinio Teismo nurodytų trūkumų ištaisymas atseis 34 mln. litų, tačiau šiuos pinigus turės sutaupyti pačios valstybės institucijos, įstaigos bei savivaldybės.

A. Kubilius: premjero alga didėtų 2500 Lt

Kaip apskaičiavo buvęs premjeras, konservatorius Andrius Kubilius, jeigu valdantieji iki spalio 1-osios nesuskubs priimti naujų įstatymų, įsigalios prieš krizę buvę priedų dydžiai. Tai esą reikštų, kad ministrų algos išaugtų vidutiniškai 2200 litų, premjero - 2500 litų.

A. Kubilius siūlo priimti konservatorių parengtus teisės aktų projektus, pagal kuriuos valstybės tarnautojų, teisėjų ir statutinių valstybės tarnautojų priedų koeficientai būtų padidinami 30 proc.

Jo teigimu, tokiu būdu koeficientai būtų didesni nei buvo krizės laikotarpiu, bet mažesni nei prieš krizę. Šių metų biudžete tam reiktų apie 100 mln. litų.

Konservatoriai taip pat siūlo kitais metais didinti bazinę algą nuo 450 litų iki 475 litų. Šiam tikslui kitais metais reiktų apie 100 mln. litų, bet padidėjusi bazinė alga pasijustų ir mažiau uždirbantiems valstybės tarnautojams.

Panašius pakeitimus opoziciniai konservatoriai siūlo priimti dėl mokytojų ir sveikatos sistemos darbuotojų, kurių atlyginimai reguliuojami Vyriausybės nutarimais.