„Per šitą savaitę jisai turi atleisti viceministrą iš pareigų“, - žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Paklaustas, ar neatleidus V.Vigelio ministrui Š.Biručiui grėstų atleidimas, kaip tai nutiko buvusio energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atveju, kai šis nederinęs energetikos viceministre paskyrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovę Renatą Cytacką, A.Butkevičius tvirtino, kad „visiems tvarka yra vienoda“.

Paprašytas nurodyti, dėl ko būtent V.Vigelis netinka į kultūros viceministro pareigas, premjeras teigė, kad jis neatitinka moralės kriterijų.

„Vis dėlto aš manau, kad tiek ministrams, tiek viceministrams, kurie yra politinio pasitikėjimo, ir tie, kurie dirba Vyriausybėje, yra dar keliami ir moraliniai dalykai - tai yra, kad žmogus atitiktų tam tikras ir moralines vertybes, ir tai, aš manau, yra vienas iš tų reikalavimų“, - dėstė A.Butkevičius.

V. Mazuronis: premjeras neturi teisės nuspręsti, ką skirti viceministrais
Valentinas Mazuronis

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius neturi teisės nuspręsti, ką skirti viceministrais, sako Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Taip jis reagavo į premjero pareiškimą, kad šis kultūros ministrui Šarūnui Biručiui davė savaitę atleisti viceministrą „darbietį“ Vytautą Vigelį, nes šis į pareigas paskirtas nesuderinus jo kandidatūros su Vyriausybės vadovu.

„(Pernai) buvo sutarta, kad ministrai, skirdami viceministrus, pasiderina su premjeru. Atsiradus kažkokių problemų premjeras, kaip Socialdemokratų partijos pirmininkas, komunikuoja ir derinasi su koalicijos partijų vadovais. Teisės premjerui, kas gali būti viceministru, kas ne, suteikta nebuvo“, - BNS pirmadienį sakė V.Mazuronis.

„Darbo partija nepriima niekieno ultimatumų, jeigu jie būna pasakyti. Darbo partija šiandien yra antra pagal dydį valdančiosios koalicijos partija ir reikia bandyti tartis, o ne primetinėti sprendimus“, - pridūrė jis.

Pasak politiko, dėl V.Vigelio likimo pareigose turi apsispręsti jis pats arba ministras Š.Birutis, tačiau, reikalui esant, partija „išdėstys savo poziciją tiek dėl V.Vigelio, tiek dėl ministro Š.Biručio, tiek dėl bendro darbo koalicijoje“.

„Aš esu tikras, kad koalicija gali sėkmingai dirbti, kai koalicijos partneriai tarpusavyje šnekasi, keičiasi nuomone ir ieško bendrų sprendimų. Jeigu kam nors atrodo, kad kitos bendravimo formos stiprins koaliciją, tai man taip neatrodo. Mes manome, kad šita koalicija galėtų dirbti ir sėkmingai dirbti iki kadencijos pabaigos, o kaip bus, klausimas ne mums“, - sakė V.Mazuronis

Š. Birutis priekaištų V. Vigeliui neturi

Šarūnas Birutis
Š.Birutis teigia neturintis priekaištų V.Vigeliui dėl kompetencijos, o kitus priekaištus vadina „politikavimu“.

„Man atrodo, kad dalis to yra politikavimas, ieškoma silpnų vietų“, - paprašytas įvertinti premjero priekaištus sakė Š.Birutis.

V.Vigelis į pareigas paskirtas liepos 2 dieną. Jis poste pakeitė Agnetą Lobačevskytę, kuri paskirta lygių galimybių kontroliere.

Politikas pateko į skandalą, kai 2011 metų galbūt neblaivus buvo Varšuvoje išlaipintas iš lėktuvo. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra paskelbusi, kad jis yra supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

Š.Birutį ir V.Vigelį į pareigas delegavo Darbo partija.