Ministras pirmininkas, kuris diena anksčiau buvo viešai paskelbęs neteisingą informaciją, esą rusų armija palieka Krymą, antradienį teigė, kad "šitą problemą galima išspręsti tik dialogu".

A.Butkevičius paragino "jokiu būdu nedemonstruoti kažkokių tai priemonių", o opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus pasiūlymą pradėti rengti sankcijas Rusijos režimui ir įvesti prekybos sankcijas pavadino konservatorių lyderio "nuolatinės kovos su Rusija" dalimi.

"Tie, kurie stebi pono Kubiliaus pasisakymus, tai čia nėra jokia naujiena. Jo kaip politiko, mano vertinimo akimis, jo elgesys yra nuolatinė kova su tam tikrom šalim, jis yra pasirinkęs Rusiją, mėgsta kovoti ir viduje su tam tikrais politikais. Mano vis dėlto kaip politiko kryptis yra dialogu spręsti tas problemas ir jokiu būdu nedemonstruoti kažkokių tai priemonių, kurios tikrai aš manau neduotų naudos nei vienai, nei kitai šaliai. Jeigu vertinti jo pasiūlymus, tai nukentėtų mūsų verslininkai ir tie, kurie užsiima tam tikra prekyba", - LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar Rusija girdi tarptautinės bendruomenės raginimus išvesti pajėgas iš Krymo, A.Butkevičius sakė turįs informacijos, kad taip: "Kiek mes turime informacijos ir grįžtamosios, tai jie tą informaciją kaupia ir stebi pasisakymus kitų valstybių tiek ministrų pirmininkų, tiek prezidentų. Manau, kad šitą problemą galima išspręsti tik dialogu".

Pirmadienį A.Butkevičius su žurnalistais pasidalijo vėliau nepasitvirtinusiomis žiniomis, esą rusai traukiasi iš Krymo. "Ir paskutinė informacija, kurią gavau iš mūsų ambasadoriaus Ukrainoje, kad jau du trečdaliai Rusijos armijos iš Krymo yra išvesta", - žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė A.Butkevičius.

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos planuoja įvairias ekonomines ir diplomatines sankcijas, kad "izoliuotų" Rusiją, jeigu Maskva nenutrauks savo invazijos į Ukrainą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas pareiškė, kad Rusijai nenutraukus krizės eskalavimo, Europos Sąjunga "nuspręs dėl konkrečių veiksmų: visų derybų dėl vizų sustabdymo, ekonominių sutarčių sustabdymo ir konkrečiai tai reikš ryšių nutraukimą daugelyje sričių".

Sankcijų Rusijos pareigūnams po pirmadienį pasibaigusio susitikimo su ES kolegomis neatmetė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

"Mes įvesime nacionalines vizų ribojimo sankcijas Ukrainos pareigūnams, atsakingiems už smurtą Kijeve. Jei ateityje situacija negerės ir toliau eskaluosis, neatmesčiau tokių sankcijų ir Rusijos pareigūnų atžvilgiu", - BNS sakė ministras.

A.Butkevičiaus kritikos sulaukęs A.Kubilius pirmadienį pasiūlė rengti asmeninių sankcijų V.Putinui ir jo komandai mechanizmą, taip pat siūlė Vakarams rengti tarptautinių prekybos ir panašių sankcijų Rusijai paketą, jeigu artimiausiu metu V.Putinas neatšauks paskelbtos karinės invazijos į Ukrainą grėsmės.

Rusijos prezidentas V.Putinas savaitgalį paskelbė galįs įvesti Rusijos kariuomenę į Krymą ir Rytų Ukrainą, siekdamas apginti rusakalbių gyventojų teises. Krymą jau faktiškai kontroliuoja Rusijos pajėgos.

Lietuva taikys sankcijas konkretiems asmenims, atsakingiems už smurtą Ukrainoje

Papildė: Lietuva taikys sankcijas konkretiems asmenims

Vėliau antradienį vyriausybės apsudos tarnyba išplatino pranešimą spaudai, kuriame ministras pirmininkas papildė savo išsakytą poziciją dėl sancijų.

kaip teigiama pranešime, Algirdas Butkevičius, kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje, teigė, kad pritaria užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus išsakytai nuomonei, jog Lietuva turi taikyti sankcijas Ukrainos pareigūnams, tiesiogiai prisidėjusiems prie smurto šalyje.

„Žiniasklaida ir visuomenė turėtų atskirti du skirtingus pasiūlymus dėl sankcijų taikymo konkretiems asmenims ar verslui, ir nesuplakti jų į vieną. Neabejotinai pasisakau už sankcijų taikymą, apie kurias jau kalbėjo užsienio reikalų ministras. Sankcijos bus konkretiems asmenims, kurie prisidėjo prie smurto Ukrainoje, o jei situacija nesikeis, kalbėsime ir apie tokių sankcijų taikymą konkretiems Rusijos pareigūnams. Kitas pasiūlymų blokas – rengti tarptautinių prekybos ir panašių sankcijų paketą Rusijai. Dėl šio siūlymo turi būti rastas tarptautinis sutarimas. Šiuo klausimu, tikimės, sprendimą priims ketvirtadienį šaukiama Europos Vadovų Taryba Briuselyje“, – pranešime savo poziciją tikslina A. Butkevičius.

Be kita ko, premjeras dar kartą pabrėžia, jog krizės sprendimo reikia siekti taikos būdu.