V. Uspaskichas mano, kad jeigu žmonės nori išsakyti nuomonę, jiems reikia leisti ir, nesvarbu, kad tai galbūt prieštarauja Konstitucijai ar įstatymams. Tuo metu A. Butkevičius gąsdina milijardinėmis baudomis iš Europos Sąjungos. Anot jo, Lietuva turėtų grąžinti apytiksliai 25 mlrd. litų paramos, būtų sustabdytos išmokos žemės ūkiui ir iš sanglaudos fondų.

„Pasekmės paprasčiausios. Iki šios dienos žemės ūkio sektoriui jau skirta maždaug 25 mlrd. litų. Šimtu procentų negaliu garantuoti, bet puikiai žinau, kaip vykdavo finansų ministrų diskusijos ECOFIN'o taryboje. Faktiškai, manau, būtų taikomas reikalavimas tuos pinigus grąžinti. Aišku, naujoje finansinėje perspektyvoje tas finansavimas, kuris skirtas žemės ūkiui ir sanglaudai, manau, būtų Lietuvai sustabdytas“, - ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininke sakė A. Butkevičius.

Politikas išsakė nuomonė, kad referendumo organizatoriai visuomenei pateikia nepilną informaciją, kokios gali būti referendumo pasekmės Lietuvos žemdirbiams.

„Yra aiškiai pasakyta, kad kiekviena šalis, kuri stoja į Europos Sąjungą, yra įsipareigojusi, kad vėliau nebus priimta jokia Konstitucinė pataisa, kad būtų nevykdomi Lietuvos įsipareigojimai Europos Sąjungai“, - pridūrė premjeras.

V. Uspaskichas: „Jokių pasekmių!“

„Jokių pasekmių, nes kol kas Europos Sąjunga nėra federalinė valdymo bendrija, tai yra nacionalinių valstybių bendrija ir šitoje vietoje kiekviena valstybė gali pasiūlyti savo siūlymus. Praeis referendumas, Lietuva turės teisę pasiūlyti visai Europai galbūt reikia peržiūrėti ar priimti kitą taisyklę. Jie turi teisę, mes gi lygiaverčiai partneriai esame su prancūzais, vokiečiais, lenkais ir visa kita. Nu, pasiūlysim, atmes, atmes. Bet bus išgirstas Lietuvos žmonių balsas nacionaliniu lygmeniu“, - teigė V. Uspaskichas.

Pasak politiko, faktas, kad referendumas gali prieštarauti Konstitucijai ar kitiems Lietuvos įstatymams nėra svarbus.

„Jeigu žmonės nori, tikrai reikia. Nesvarbu, kokia yra įstatyminė bazė – žmonės nori. Demokratinėje valstybėje, demokratinis pagrindas – žmonių balsas, jį reikia išgirsti. Tegul tai neatitiks Konstitucijos, bet tegul galvoja, kaip taisyti. Tegul neatitinka Europos viršenybės įstatymų, ginkim, kad reikia atkreipti dėmesį. Kam erzinti žmones, jeigu jie nori išsakyti savo nuomonę apie žemės pardavimą?“, - nesuprato politikas.