„Galiu pasakyt, kiekvienas politikas turi teisę kalbėti ir sakyti savo nuomonę. Aš aiškiai darau išvadą, kad kai kurie kolegos nedalyvavo iki pabaigos partijos valdybos posėdyje ir elgiasi nekorektiškai, darydami kai kuriuos pareiškimus viešai“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Kai kurie socialdemokratų derybininkai viešai pasipiktino tik prie derybų stalo sužinoję, kad socialdemokratai vadovaus ne SADM, o Ūkio ministerijai – anot jų, taip partija padarė strateginę klaidą, atsisakydama vadovauti sričiai, kuri pagal ideologiją turėjo tapti socialdemokratų prioritetu.

Klausiamas, ar socialdemokratai dar gali pakeisti poziciją ir grįžti prie pirminio varianto, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, A.Butkevičius atsakė: „Sutartis nekliudo, bet aš manau, derybos nėra vaikų darželis“.

Partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas bei kitas derybinės grupės narys Gintautas Paluckas trečiadienį patvirtinto, jog atsisakyti vadovavimo ADM iškeičiant ją į Ūkio ministeriją su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu vienasmeniškai suderėjo A.Butkevičius.

„Tą galėtų atsakyti tik pirmininkas (A.Butkevičius), nes jis tą dalyką su R.Karbauskiu suderėjo tik vakar. Mes kaip derybininkai tai sužinojom vakar“, – Žinių radijui trečiadienį sakė A.Sysas. Jis teigė nepritariantis tokiems mainams, nes socialinės apsaugos sritis po pralaimėtų rinkimų turėjo tapti socialdemokratų veiklos prioritetu.

„Manau, kad tai nėra teisinga, nes mes būdami ir pozicijoje tą sritį buvom užleidę „darbiečiams“. Turėjome daug problemų, visą kritiką už socialinę politiką gaudavo ne socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, o A.Butkevičius. Aš manau, kad mes iš dalies pralaimėjome rinkimus dėl to. Tai šiuo atveju pasakyti, kad pas mus ūkio specialistų, kurie galėtų užimti ministro postą yra, o socialinės apsaugos – nėra, tai man šiek tiek keistai skamba“, – kalbėjo A.Sysas.

G.Paluckas irgi sakė apie sprendimą keisti ministerijas sužinojęs jau atsisėdęs prie derybų stalo – iš „valstiečių“ – ir jį pavadino strategine klaida.

„Mus nustebino, nes visa derybinė grupė apie tai sužinojome atsisėdę prie derybinio stalo, ir buvome informuoti kitos pusės, kad štai mes susitarėme, tai buvo toks lengvas akibrokštas, bet tai galbūt daugiau vadybos klausimas, būna kelių greičių derybų, velniai nematė, tiesiog nemalonu“, – BNS sakė G.Paluckas.

„Bet svarbesnis dalykas – yra trys didžiulės Lietuvos problemos: švietimas, sveikatos apsauga ir skurdas, atskirtis, pajamų nelygybė. Socialdemokratai nei vienos šių didžiųjų fundamentalių problemų nespręs ir nekuruos ateinančius ketverius metus šioje koalicijoje. Galų gale socialiniai reikalai yra socialdemokratų ideologijos genetiniame kode ir mūsų pačių atsisakymas kuruoti šios problemos sprendimą yra strategiškai neįžvalgus“, – kalbėjo socialdemokratas.

Tuo tarpu partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad partijoje diskusija šiuo klausimu buvo, nuomonės išsiskyrė, tad sprendimą ir priėmė pirmininkas. „Diskusija partijoj buvo, valdyboje daug diskutavome, vieni buvo už, kiti prieš, net negalėčiau pasakyti, kurių buvo daugiau. Bet diskusija tikrai buvo. Kadangi nebuvo ryškesnės vienos nuomonės, pirmininkas pats nusprendė“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Taip pat K.Kirkilas tokių mainų sako nelaikantis klaida. „Ne ministerija sugrąžins partijai rinkėjus ir veidą. Tai veikla, lyderis naujas ir panašiai. Ministerija tik vienas iš aspektų ir ne svarbiausias. Aš manau, jei būtų V.Blinkevičiūtė sutikusi eiti į ministres, tokio sprendimo ir nebūtų. Tačiau, matyt, pirmininkas šiuo metu nemato žmogaus, kuris toj ministerijoj būtų naudingas“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Po pirmųjų derybų raundų „valstiečiai“ buvo nusiteikę socialdemokratams patikėti užsienio reikalų, socialinės apsaugos ir darbo bei teisingumo ministrų portfelius. Tačiau po antradienį įvykusių derybų socialdemokratų vadovas A.Butkevičius pranešė, kad jo partijai teks ne Socialinės apsaugos ir darbo, o Ūkio ministerija.

„Tokia buvo diskusija politiniu lygiu ir buvo pritarta, kad mes norėtume vadovauti Ūkio ministerijai. Pagal kompetenciją žiūrint žmonių, kurie yra pasiruošę, nusiteikę dirbti. Manome, kad šita kandidatūra turėtų tikti ministrui pirmininkui“, – po derybų su „valstiečiais“ sakė A.Butkevičius.

A.Sysas trečiadienį tikino, jog savaitės pradžioje prabilę apie norą valdyti vieną iš „ūkinių“ ministerijų socialdemokratai turėjo omenyje vieną iš trijų - Žemės ūkio, Aplinkos arba Ūkio. Susisiekimo ministerijos šiame sąraše, anot A.Syso, nebuvo.

Ką teiks į ūkio ministrus, socialdemokratai viešai neįvardija. Neoficialiai partijos derybininkai mini Jonavos mero, dabartinio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus sūnaus Mindaugo Sinkevičiaus galimą kandidaūrą.

Per rinkimus paprastų žmonių interesų gynėja prisistačiusi Socialdemokratų partija atsisakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nes, pasak jos lyderio, gavo per mažai mandatų Seime.

„Per mažai gavome mandatų, kad galėtume ir vieną, ir kitą ministeriją valdyti. Šiandien mes matome, kad daug gabesnius turime žmones, kurie galėtų vadovauti Ūkio ministerijai“, – antradienį teigė A.Butkevičius.

Trečiadienį „valstiečių“ ir socialdemokratų vadovai pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį, pagal kurią premjero ir Seimo pirmininko kandidatūras teiks LVŽS, o postai Seime ir Vyriausybėje bus paskirstyti atsižvelgiant į iškovotų mandatų parlamente skaičių, tačiau konkrečiai, kurioms ministerijoms kurios partijos vadovaus, sutartyje neįrašyta.

Per derybas sutarta, kad „valstiečiai“ teiks kandidatus į 11 ministerijų vadovus, socialdemokratai – į trijų. Pastariesiems teko Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijos.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17.