Tuo metu socialdemokratų vadovas buvęs premjeras Algirdas Butkevičius nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7“ automobilį iš nedidelės įmonės, kuri nei Registrų centro dokumentuose, nei viešoje erdvėje nenurodo užsiimanti automobilių nuoma.

A. Butkevičius teigia, jog įmonę rado apklausos būdu. Marijampolėje veikiančios bendrovės „Alavera“ vadovas neatskleidžia, kaip surado klientą.

„Nesvarbu (...) “, - sako „Alavera“ savininkas ir vadovas Deimantas Kaminskas, klausiamas, kur įmanoma sužinoti apie nuomojamus automobilius, jei viešai jokių skelbimų apie tai neskelbiama.

„Nesvarbu“, - sako socialdemokratų vadovas A. Butkevičius, paklaustas, kuris jo patarėjas tarpininkavo surandant automobilį jam išnuomojusią bendrovę.

A. Butkevičius: Seimas nėra privati kompanija

Valdantieji socialdemokratai šią savaitę išplatino pareiškimą, kuriuo paragino koalicijos partnerius „valstiečius“ nežeminti šalies parlamento reputacijos ir nedelsti pateikiant įrodymus dėl keliamų klausimų bei įtarimų dėl Seimo narės G.Kildišienės naudojamo automobilio. G.Kildišienės vairuojamas 40 tūkst. eurų vertės „Range Rover“ priklauso„Agrokoncernui“, kurio savininkas yra „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Teigiama, jog iš koncerno lizingo būdu šį automobilį nuomoja G.Kildiešienės motina.

„Skaidrumas neturėtų būti deklaruojamas tiktai programoje. Juolab, kad viešojoje erdvėje manipuliuojama tokiomis sąvokomis kaip korupcijos požymiai, poveikis Seimo nariams, Seimo nario papirkimas ir panašiais“, - rašoma LSDP pareiškime.

A.Butkevičius BNS penktadienį teigė vis dar pasigendąs aiškių atsakymų dėl G.Kildišienės naudoto automobilio.

„Tikrai neturiu visų atsakymų. Man neaišku, ar tos lėšos buvo deklaruotos, kur kalbama, kad buvo gautos kompensacijos, ar tos lėšos buvo laikomos banke, tai kodėl nebuvo pasakyta iš karto, jei tokios santaupos yra sukauptos ir, aš manau, nebūtų buvę jokių tokių diskusijų, kurios per daug ilgai užsitęsė. Nematome pinigų pagrindimo šalinio. Ne tik mums bet ir visuomenei (turi būti pateikta informacija)“, - BNS sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, jog „valstiečių“ vadovai turėtų pateikti savo parašais patvirtintą informaciją: „Aišku, mes patikėsime, mums pačių dokumentų kopijų mums nereikia, mums reikia informacijos, kuri būtų pasirašyta vadovų parašais ir tiek“.

LSDP pirmininko manymu, pastarasis ažiotažas dėl G.Kildišienės naudojamo automobilio „menkina Seimo ir pačių Seimo narių reputaciją, kai kurie Seimo nariai nesupranta savo pareigų ir atsakomybės, nes Seimas nėra privati kompanija“.

Aiškėjant vis naujoms parlamentarės praeities veiklos aplinkybėms, penktadienio vakarą R.Karbauskis pranešė, jog G.Kildišienė artimiausiu metu atsisakys parlamentarės mandato. Pati Seimo narė išplatino pranešimą, kuriame atsiprašė ir pripažino neįvertinusi visų savo praeities klystkelių.

A.Butkevičiui automobilį nuomoja energetikos ir NT bendrovė

Paklaustas, kokiu automobiliu naudojasi pats, A.Butkevičius teigė, jog nuo praėjusių metų pabaigos nuomoja ketverių metų senumo 40 tūkst. vertės „Audi Q7“. Už jo nuomą bendrovei „Alavera“ moka 480 eurų.
Socialdemokratų vadovas teigė banko pavedimu kol kas sumokėjęs tik vieną pirmą įmoką, nes sutartis dėl automobilio nuomos pasirašyta praėjusių metų gruodį.

„Mano nėra išperkamoji nuoma. Mano yra verslo nuomos sutartis, kurioje aiškiai prašyta, kad pasibaigus ketveriems metams, aš automobilį arba privalau išpirkti, jei atsisakau pirkti, tai savininkas pardavęs automobilį, ir jeigu balansinė vertė bus didesnė, nei jis gaus pajamas, tai tą skirtumą aš turėsiu kompensuot“, - apie sutarties sąlygas pasakojo LSDP vadovas.

Registrų centro duomenimis, bendrovė „Alavera“ savo pagrindine veikla nurodo elektros energijos gamybą, pardavimą, paskirstymą. Viešuose įmonių registrų puslapiuose įmonės veikla dar nurodoma ir prekyba nekilnojamuoju turtu.

Bendrovės puslapyje internete nurodomas nekilnojamojo turto Marijampolėje pardavimo skelbimas. Tačiau viešų duomenų apie bendrovės parduodamus arba naudojamus automobilius nėra.

Iš viešų duomenų matyti, kad bendrovės apyvarta pastaraisiais metais svyravo nuo 100 iki 200 tūkst. eurų. Rekvizitai.lt duomenimis šių metų sausį bendrovei, kurioje dirba 5 darbuotojai, priklausė 2 automobiliai, 1 nuomojamas ar išperkamas.

Paklaustas, kaip rado šią bendrovę, niekur viešai neskelbiančią, jog teikia automobilių nuomos paslaugas, A.Butkevičius teigė automobilio paiešką pradėjęs dar būdamas premjeru ir žinantis, jog bendrovė „Alavera“ parduoda automobilius.

„Įmonės kaip ir Vilniuje, čia kur daugelis biudžetinių organizacijų nuomoja automobilius. (...). Tai čia paprasčiausia įmonė, kuri automobilius parduoda ir nuomoja“, - sakė A.Butkevičius.
Pastebėjus, jog viešai tokia informacija apie įmonės veiklą nepateikiama, o nurodomi visai kiti tikslai, socialdemokratų lyderis teigė pasidomėsiąs įmonės veikla.

„Padariau apklausą gal trijų keturių kompanijų, tikėjausi, aišku, tuo metu, kad bus galima naudoti parlamentines lėšas (automobilių nuomai - red.). Kai užsisakiau ir buvo priimtas sprendimas, kad pasirašysiu sutartį, tai po to buvo atšaukta (parlamentinių lėšų naudojimas mašinų nuomai - red.). Jei būčiau žinojęs, tai tikrai nebūčiau nuomavęs“, - BNS sakė A.Butkevičius.

Seimo valdyba praėjusių metų lapkričio 14 dieną nusprendė uždrausti naudoti Seimo nariams parlamentinėms išlaidoms skiriamas lėšas automobilių nuomai. Sutartį su „Alavera“ A.Butkevičius sakė pasirašęs pernai gruodžio 1 dieną.

„(...) Buvau paskaičiavęs, kad iš nuomos galėčiau mokėti iki penkių šimtų maždaug eurų, arba kraštutiniu atveju - iki šešių šimtų. Tai ten, kur tokia kaina pasiūlyta.. Nes taip, jei naujas, tai atsimenu buvo pasiūlyta 800 - 900 eurų. Klausinėjo, buvo mano žmonės, dar buvau premjeru ir tiesiog paprašiau kai kurių žmonių iš mano partijos, kad paklausinėtų vienos kitos trečios...Iš pradžių kelios įmonės buvo klausiamos, ten, kur man būtų prieinama tokia kaina tuo metu. Nes buvau paskaičiavęs, kiek parlamentinių išlaidų skiriama lėtų galėsiu skirti, bet dabar situacija kita ir negaliu atšaukt“, - prisiminė parlamentaras.

Anot jo, susirasti įmonę „Alavera“ padėjo vienas patarėjų.
„Nesvarbu“, - lakoniškai atsakė A.Butkevičius, paklaustas, kuris patarėjas tarpininkavo surandant „Alaveros“ pasiūlymą.
A.Butkevičiaus viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje ši nuomos sutartis nenurodyta.

„Alavera“ savininkas: komercinė paslaptis

Bendrovės „Alavera“ savininkas ir vadovas Deimantas Kaminskas BNS teigė, jog įmonė prieš kelerius metus numatė vystyti saulės elektrinių veiklą, tačiau nepasiteisinus lūkesčiams ir valdžiai apribojus saulės jėgainių veiklą, šios verslo krypties atsisakė bei ėmėsi nekilnojamojo turto ir automobilių pardavimo.

Anot D.Kaminsko, bendrovė kartais teikia ir automobilių nuomos paslaugas. Paklaustas, kur galima rasti informaciją apie parduodamus ar nuomojamus automobilius, verslininkas atsakė, jog su kiekvienu klientu tariamasi atskirai.

„Dabar šiai dienai aš jums neturiu, ką pasiūlyti. Bet jeigu jūs pareikštumėte norą...“,- sakė D.Kaminskas, paklaustas, kaip būtų galima išsinuomoti jo įmonės automobilį.

Verslininkas vadino komercine paslaptimi ir teigė, negalįs atskleisti, kaip rado klientą - buvusį premjerą A.Butkevičių.

„Čia komercinė irgi paslaptis. Kaip aš jums galiu pasakot, kaip aš suradau klientą, tai jūs paskui surasit. Žinot, kaip čia Marijampolėje yra - jei tu parduodi mašiną, tai viskas. Čia tavo reikalai. Niekas nieko nepasakoja, iš kur tu radai. Ir jūs paskui rasit. Atimsit iš manęs biznį ir ką aš veiksiu? Nepasakosiu aš jums tokių dalykų“, - aiškino „Alavera“ vadovas.

Su A.Butkevičium verslininkas tikino neturįs bendrų interesų: „Paprasčiausiai tokia veikla yra mūsų, jam tiko mūsų pasiūlymas. (...) Čia mūsų reikalas komercinis, kad mums pasisekė - mokus klientas, mums gerai“.

„Alavera“ vadovas: mums pasisekė su šituo klientu

- Kaip rasti jus, kad jūs nuomojat automobilius? Bandžiau internete rasti, niekur nerandu jokų skelbimų apie jūsų nuomojamus automobilius. Ar jūs suradot buvusį premjerą, ar jis jus susirado?, - BNS klausė „Alavera“ vadovo D.Kaminsko.

- (Pauzė) Mes siūlome tas paslaugas, mes prekiaujam, tai žmonės žino.
- Kur jūs siūlot? Aš jūsų puslapį žiūriu, ieškau skelbimų, nieko nėra.

- Nesvarbu. Tiek plačiai nedarom, kad masiškai, žinot, neturim tiek galimybių. Mes ir butus lygiai parduodam išsimokėtinai, namus, matėt mūsų..

- Tai namus matau, o automobilių nematau. Paaiškinkit, kaip žmonės gali sužinoti apie paslaugą? (..) Gal jūs patys pasiūlėt?

- Per pažįstamus susirado, nežinau, nu susirado žmonės...

- Jus susirado? Ne jūs susiradot? Tikrai taip sakot?

- Mes žinojom, kad toks yra poreikis ir davėm mes savo pasiūlymą. Mes irgi dirbam tuo klausimu. Ieškai klientų normalių. Davėm tokį pasiūlymą, matyt, mūsų buvo geriausias. O ar jis daugiau turėjo pasiūlymų - jis gali atsakyt.

- Ar kitiems politikams, naujiems Seimo nariams siuntėt tokių savo pasiūlymų? Ar tik šitam vienam? A.Butkevičiui?

- Ne, nesiuntėm. Įmonėm čia buvo toks poreikis, su įmonėm kalbėjom. Bet nepavyko, paskui pardavėm. Ne visiems apsimoka gal tas reikalas.

- Bandau išsiaiškinti, kiek plačiai esat teikę tokių siūlymų?

- Ne plačiai. Kol kas mums pasisekė tik su šituo klientu.