Užupio nepriklausomybės diena prasidėjo 14 val. muitinės postų atidarymu ir svečių pasveikinimu ant Užupio, Malūnų ir Paupio gatvių tiltų. Muitinėje stabdomų automobilių vairuotojai dovanų gavo vizas ir iš popieriaus išlankstytas kepures.

Kirtę Užupio sieną pėsti ant dalijamų lapelių rašė tai, kas norėtų, kad išliktų visada. Žmonės norėjo, kad Žemėje visada liktų moterys, laisvė, meilė, akmenys, žmonių gerumas, vėjas ir daugelis kitų gerų dalykų.

Tuo pat metu Užupio gatvės 4-ame name atidaryta Neringos miesto atstovybė, kur, pasak Neringos atstovų, visada kvepės jūra. Užupyje išskleista ir ant atstovybės pastato iškelta Neringos vėliava.

Švenčia taip, kad ir kitą rytą išliktų draugais

„Užupyje gyventi verta vien todėl, kad Užupis – kraštas, sklidinas laisvės ir meilės. Dažnai sakome, kad Užupis toks mažas, kad visiems užteks vietos. Šiaip Užupis – dvasinės nepriklausomybės vieta. Gali gyventi Rokiškyje, Balbieriškyje, Niujorke, Tokijuje ir gali būti Užupio pilietis – jei savo viduje pasakai „Aš esu Užupio pilietis“, to visiškai pakanka“, - DELFI sakė Užupio respublikos prezidentas Romas Lileikis.

R.Lileikis pasidžiaugė, kad per 13 nepriklausomybės metų Užupis keitėsi, tačiau išlaikė savo seną dvasią. „Kažkada, kai mes atsikraustėme, Užupis buvo paskutinis Vilniaus Romantizmo bastionas. Man atrodo, jis toks ir išliko – laisvas ir nesušukuotas“, - kalbėjo prezidentas.

O kad kažkas ateis ir Užupį sušukuos, prezidentas tikino nebijantis. „Žiedas nuo to ne mažiau gražus, kad žydi tik pavasarį, žiedas ne mažiau gražus, kad jis žydi. Niekad negalvojame, kas bus po to. Mes galvojame apie tai, kas yra čia ir dabar, apie tai, kas yra šiandien. Juk tu kvėpuoji šiandien, tu myli tik šiandien, o ne rytoj ir ne vakar“, - teigė R. Lileikis.

Pasak jo, užupiečiai visada švenčia taip, kad po šventės liktų draugystė.

Muitinėje vizas išdavinėjęs Giedrius Užupyje gyveno 14 metų ir išsikraustė prieš porą metų. „Aš Užupio niekada nepamirštu, man čia labai smagu. Čia visada gera atmosfera, malonu apsižvalgyti ir apskritai ramu, gera, sava“, - kalbėjo Giedrius.

Jis Užupyje mokosi, leidžia laisvalaikį ir tikisi gyventi ateityje.

Užupiečių šventė truks iki vėlaus vakaro. Čia numatomi spektakliai, Užupio akordeonų orkestro pasirodymas, akcija „Mano globotinis“. 17 val. skelbiama taikos valanda - Užupio tilto prieigose į Vilnelę naujam gyvenimui bus paleista 100 žuvyčių.

Mažiausieji šventėje gali išvysti avis, pasivėžinti asilų traukiamais vežimais.

Užupio respublikos nepriklausomybės dienos kulminacija – iškilminga šventės eisena nuo Užupio gimnazijos iki Užupio Angelo aikštės. Šventę vainikuos koncertai, kurie vyks Angelo aikštėje bei pasilinksminimo vietose.