Tokioms Teisingumo ministerijos parengtoms Žalos, atsiradusios dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų, atlyginimo ir atstovavimo valstybei ir Vyriausybei įstatymo pataisoms jau pritarta Vyriausybės posėdyje.

Teisingumo ministerija administruoja specialų fondą, iš kurio atlyginama teismų priteista valdžios institucijų padaryta žala. Pavyzdžiui, pernai fiziniams ir juridiniams asmenims iš šio fondo buvo išmokėta 166 tūkst. eurų, užpernai – 1,66 mln. eurų.

Pareigūnų padarytą žalą tretiesiems asmenims pagal kompetenciją atlygina ir kitos valstybės institucijos.

Šiuo metu galiojančioje įstatymo redakcijoje numatyta, kad valstybė, atlyginusi dėl ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar teisėjo tyčinių veiksmų, kitų valdžios institucijų pareigūnų, valstybės tarnautojų ar kitų darbuotojų kaltų veiksmų atsiradusią žalą, įgyja regreso teisę išieškoti iš kaltų asmenų tiek, kiek ji sumokėjo, bet ne daugiau kaip 9 vidutinius jų darbo užmokesčius.

Įstatymo projekte siūloma tais atvejais, kai žala padaroma tyčia, šios nuostatos dėl 9 vidutinių darbo užmokesčių atsisakyti ir sudaryti galimybę valdžios institucijoms teismo keliu išieškoti visas išmokėtas sumas iš kaltų asmenų.

Tokiomis įstatymo pataisomis būtų užtikrinta, kad dėl pareigūnų tyčinių ar piktavališkų veiksmų valstybė įgytų visais atvejais galimybę išieškoti išmokėtas lėšas iš kaltų asmenų.

Ne dėl tyčinių pareigūnų veiksmų atsiradusios žalos atvejais išliktų šiuo metu įstatyme nustatytas išieškojimo apribojimas 9 vidutiniais darbo užmokesčiais.

Šios įstatymo pataisos parengtos atsižvelgus į Valstybės kontrolės pateiktus duomenis apie audituotų institucijų veikloje nustatomus galimus žalos valstybės biudžetui faktus. Darbo grupėje, nagrinėjusioje minėtas problemas, dalyvavo valstybės institucijų, teismų, prokuratūros, mokslo įstaigų atstovai.

Kaip informuoja Teisingumo ministerija, parengtas projektas dar bus svarstomas Seime.