Teismai bus pasiekiami tiesiog iš namų

Portalo, kuriuo gyventojai galėtų pasiekti šalies teismus neišeidami iš namų, visų pirma reikėjo tam, kad teismai taptų dar prieinamesni ir lengviau pasiekiami kiekvienam piliečiui. Be to, šiandien elektroninės paslaugos beveik neatsiejama kiekvienos veiklos dalis.

„Kaip ir daugelyje kitų paslaugų sričių, įskaitant viešąsias paslaugas, elektroninių įrankių naudojimas tampa vis populiaresnis. Gyventojai jau įprato elektroniniu būdu deklaruoti savo pajamas, turtą, gyvenamąją vietą, registruoti nekilnojamąjį turtą, gauti duomenų iš įvairių registrų ir pan. Teisingumo srityje taip pat diegiamos naujos priemonės, palengvinančios prieigą prie teismų teikiamų paslaugų. Elektroninės paslaugos teisingumo vykdymo procese jau nėra naujiena daugelyje ES narių, taip pat ir kitose šalyse, kai kurios iš jų, kaip antai, Nyderlandai, Austrija, Turkija, iš tiesų yra padariusios didelę pažangą šioje srityje. Siekiant didinti teismų prieinamumą ir mažinti proceso dalyvių išlaidas, atsižvelgiant į kolegų iš kitų valstybių patirtį, Lietuvoje taip pat pradėtas elektroninių paslaugų diegimo civilinių ir administracinių bylų procese projektas“, – apsisprendimą kurti tokį portalą motyvuoja Reda Molienė, Nacionalinės teismų administracijos direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas.

Proceso šalys komunikuos lengviau

Kalbėdama apie nuo liepos 1 d. pradėjusio veikti Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalo, trumpiau vadinamo LTEPP, naudingumą visuomenei R. Molienė sako, kad portale įdiegtos priemonės leis proceso šalims elektroniniu būdu formuoti ir teismui pateikti procesinius dokumentus (ieškininį pareiškimą, atsiliepimą ir pan.), sumokėti žyminį mokestį, peržiūrėti teismo siųstus dokumentus, gauti informacinius pranešimus sistemoje ir žinutes elektroninio ryšio priemonėmis apie teismo proceso įvykius, pateikti prašymus susipažinti su e. bylos medžiaga ir, teismo darbuotojui suteikus prieigą, peržiūrėti šios bylos medžiagą, perklausyti teismo posėdžio garso įrašą nuotoliniu būdu.

„Visos šios priemonės neabejotinai palengvins proceso šalių komunikavimą teismo proceso metu, daugelį veiksmų, kuriuos šiuo metu asmuo gali atlikti tik atvykęs į teismą (susipažinti su bylos medžiaga, perklausyti teismo posėdžio įrašą, gauti bylos dokumentų kopijas), jis galės padaryti nuotoliniu būdu (kitaip tariant, netgi neišeidamas iš namų). Tai leis sutaupyti žmonių, dalyvaujančių bylos nagrinėjime, laiką ir sąnaudas. Kita vertus, ši sistema palengvins teismo dokumentų administravimą, kartu paspartins teismo procesą, kadangi išoriniam sistemos naudotojui parengus visus dokumentus ir sumokėjus žyminį mokestį sistema automatiškai išsiųs dokumentus ir jų identifikacinius duomenis į teismų informacinę sistemą. Tikimės, kad EPP portale realizuota sistema bus dar vienas svarbus žingsnis į prieinamesnį, operatyvesnį ir kokybiškesnį teismo procesą“, – apie naująsias elektronines paslaugas toliau pasakoja R. Molienė.

Naujovei dar teks prasiskinti kelią

Advokatas Darius Bolzanas sako, kad Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalui dėl sėkmės dar teks pakovoti. Visos naujovės beveik visuomet sunkiai skinasi kelią. Advokatas įsitikinęs – teismų elektroninių paslaugų portalas bus ne išimtis, ypač vertinant tai, kad projekto vertė siekia kelis milijonus litų.

„XXI a. jau neišvengiama, kad ir teisingumo vykdymo procesinės veiklos esminė dalis persikeltų į elektroninę erdvę. Toks produktas yra net ne reikalingas, o šiuolaikinėje, t. y. e. visuomenėje, neišvengiamai būtinas ir egzistuoja ne vienoje ES valstybėje. Tik laiko klausimas, kada vis didesnė teisingumo vykdymo procesinės veiklos dalis persikels iš esmės visiškai į e. erdvę“, – sako D. Bozanas.

Advokato nuomone, iš pradžių gali prireikti daugiau ir žmogiškųjų, ir finansinių išteklių, tačiau D. Bolzanas įsitikinęs, kad ateityje e. byla turėtų visiškai pakeisti popierinę bylą, nes Lietuva – ne išimtis.

„Lietuvoje advokatų pasirengimas naudotis liepą pradedančio realiai funkcionuoti elektroninių paslaugų portalo paslaugomis, visų pirma, priklauso nuo teismų techninio pasirengimo. Teismai iš esmės turėtų būti pasirengę reikiamai datai. Advokatų atstovai dalyvavo darbo grupėse. Tačiau tik realiai startavus šiam paslaugų portalui išaiškės konkrečių praktinių problemų, kurios tuomet ir bus sprendžiamos“, – kalbėjo D. Bolzanas.

Vienas reikšmingiausių teismų sistemos pokyčių

Pasak Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko, Teisėjų tarybos nario Ričardo Piličiausko, Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalas mūsų šalies teismams yra reikšmingas iššūkis. Teisėjų tarybos narys teigia, kad šiuo metu didelis darbo krūvis tenka informacinių sistemų prižiūrėtojams ir programuotojams, nuo kurių darbo priklausys, ar teismų procesai vyks sklandžiai, be techninių sutrikimų.

„Specialistai žada pagrindinius darbus baigti laiku. Teisėjų taryba nutarimu patvirtins rengiamą elektroninių bylų valdymo tvarkos aprašą, kuriame bus numatyti esminiai elektroninių bylų valdymo principai. Taip pat labai svarbu laiku ir tinkamai aprūpinti teismus technine įranga, reikalinga projektui tinkamai įgyvendinti. Ar Lietuvos teismai įveiks šį svarbų etapą ir ar sklandžiai vyks elektroninių paslaugų procesas, labiausiai priklausys nuo teismų vadovų priimtų sprendimų, teismų vidaus darbo organizavimo efektyvumo bei visų teismuose dirbančių teisėjų ir darbuotojų pastangų“, – sako R. Piličiauskas.

Anot Teisėjų tarybos nario, šis projektas yra vienas reikšmingiausių teismų sistemos pokyčių per pastaruosius metus, galintis pagerinti teismų veiklos kokybę. Pagrindinis projekto tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas gyventojams ir ūkio subjektams pasinaudoti teismų paslaugomis, nagrinėjant civilines, administracines ir administracinių teisės pažeidimų bylas.

„Visuomenė šiuos pokyčius pajus gaudama patogesnes elektronines paslaugas. Planuojama, jog bylos bus nagrinėjamos sparčiau ir efektyviau. Kartais žmonės skundžiasi, kad jiems neaiškios procedūros pačiame teisme, o ši naujoji elektroninių paslaugų sistema leis asmenims savarankiškai stebėti bylos eigą, t. y. matyti visą pagrindinę bylos informaciją, sužinoti, kokiam teisėjui ir kada paskirta nagrinėti konkreti byla, asmenys galės matyti šalių bei teismo dokumentus, taip pat patogiai pasiekti teismo posėdžių garso įrašus savo bylose ir su jais susipažinti, matys žyminio mokesčio informaciją bei tiesiogiai iš e. paslaugų informacinės sistemos per pasirinktą banką galės sumokėti šį mokestį netgi už kelis dokumentus skirtingose bylose vienu metu“, – naujojo portalo privalumus vardija Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas.

Kalbėdamas apie teismų elektroninių paslaugų portalą R. Piličiauskas dar pridūrė, kad visų pirma šios sistemos naudą pajus tie sistemos vartotojai, kurie kreipsis į teismą. Tai svarbi priemonė teismo skaidrumui ir atvirumui užtikrinti.

Diegiamas elektroninių paslaugų portalas visuomenei bus naudingas dar ir dėl to, kad asmenys galės elektroniniu būdu teismui teikti dokumentus neišeidami iš namų ar tiesiogiai iš savo darbo vietos.

„Teismo proceso šalims tam, kad pateiktų įvairius procesinius dokumentus, nereikės vykti į teismo raštinę, žmonės sutaupys daug laiko, papildomų pašto išlaidų ir pan. Taip pat viena iš elektroninės bylos teigiamų ypatybių yra ta, kad sistemos vartotojai galės procesinius dokumentus formuoti ir teikti teismui pasinaudoję šablonais. Jų turėtų būti sukurta apie 90. Be to, prisijungimas prie elektroninių paslaugų portalo bus galimas įvairiais asmenims patogiais būdais: per elektroninius valdžios vartus, naudojantis elektronine bankininkyste ar asmens tapatybės kortele su elektroninio parašo galimybe, taip pat turint teismo išduotus prisijungimo duomenis (ne Lietuvos Respublikos piliečiams ar tuomet, kai kitais būdais prisijungti asmuo neturi galimybių)“, – naujovę pristato R. Piličiauskas.

Anot Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko, teismai taip pat pajus šio elektroninių paslaugų portalo naudą. Vienas iš minėtinų šios naujovės teigiamų aspektų yra tai, kad šioje elektroninių paslaugų sistemoje teismai galės stebėti ir valdyti žyminio mokesčio informaciją (kiek žyminio mokesčio bei už kurią bylą yra sumokėta ir pan.).

„Įgyvendinus visus su žyminio mokesčio valdymu susijusius patobulinimus palengvės žyminio mokesčio apskaita. Priėmus tinkamus teismų darbo organizavimo sprendimus gali sumažėti darbo krūvis teismų raštinių darbuotojams, taip pat bus mažesnės kanceliarinės išlaidos ir pan.“, – baigdamas pokalbį sako R. Piličiauskas.

Teisėjų tarybos narys įsitikinęs, kad šio projekto nauda teismams labiausiai priklausys nuo to, kaip teismai suvaldys visus šiuos procesus.