Asociacijos nuomone, situacija Ukmergės rajono apylinkės teisme atitinka visus ekstremalaus įvykio kriterijus, nes buvo visiškai sutrikdyta vienos iš valstybės institucijų veikla, pavojingai medžiagai patekus į aplinką, sukeltas pavojus daugelio žmonių sveikatai ir gyvybei, padaryti realūs nuostoliai valstybės turtui - kultūros paveldo objektui.

Vyriausybės prašoma panaudoti Vyriausybės rezervo lėšas, kad būtų tinkamai pasirūpinta Ukmergės rajono teismo darbuotojų nuodugnia sveikatos patikra ir kuo operatyviau būtų užtikrintos tinkamos sąlygos teisingumui vykdyti.

Pirmadienį Teisėjų asociacija išplatino kreipimąsi, kuriuo atkreipia Vyriausybės ir Ukmergės rajono savivaldybės dėmesį į situaciją Ukmergės rajono apylinkės teisme.

"Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija su nerimu stebi susiklosčiusią situaciją Ukmergės rajono apylinkės teisme, kur jau daugiau kaip mėnesį teismo kolektyvas dėl piktavališkų veiksmų priverstas dirbti itin nepalankiomis sąlygomis", - rašoma kreipimesi.

Jame taip pat sakoma, kad kol kas nėra sprendimų, kaip suvaldyti esamą situaciją.

"Teismo darbuotojus kankina nežinia, neaišku, kaip gyvsidabrio garais paveikta žmonių sveikata, kaip užterštos teisme saugomos bei nagrinėjamos bylos. Teismo darbuotojus laikinai iškėlus į kitas patalpas, teismo darbas itin apsunkintas. Ši situacija neigiamai veikia ir bylų šalis ir proceso dalyvius, kurių problemos sprendžiamos šiame teisme", - rašoma kreipimesi.

Visuomeninė teisėjų organizacija primena, kad teismų sprendimai priimami valstybės vardu, todėl valstybė privalo kiekvienam šalies teismui sudaryti tinkamas sąlygas funkcijoms vykdyti ir taip užtikrinti teismų savarankiškumą bei nepriklausomumą, teisminių procesų viešumą, kiekvieno piliečio teisę į teisminę gynybą.

"Netoleruotina, kad teismas ilgą laiką dirbtų kitų įstaigų patalpose. Šiuo metu Ukmergės teisėjai bylas nagrinėja ankštuose kabinetuose, kuriuose vos telpa proceso dalyviai. Tokia padėtis žemina tiek teisingumą vykdančiųjų, tiek jo siekiančiųjų orumą", - teigia Teisėjų asociacijos valdyba.

Pernai gruodį Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie du kilogramus gyvsidabrio. Jis aptiktas vykdant remonto darbus teismo pastate Kęstučio aikštėje.

Ukmergės rajono teismas laikinai dirba Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre bei Ukmergės rajono policijos komisariate.