Šveicarijos sostinėje Berne penktadienį vykusiuose rinkimuose Lietuvos atstovas - Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės katedros profesorius Justinas Žilinskas išrinktas į Tarptautinę faktų nustatymo komisiją (International Humanitarian Fact Finding Commission).

Ši komisija buvo sukurta pagal 1977 m. priimtą Ženevos konvencijų papildomą protokolą dėl tarptautinių ginkluotų konfliktų aukų apsaugos. Ją sudaro penkiolika nepriklausomų aukštos moralės narių. Komisijai pavesta tirti visus faktus, kurie pateikiami kaip sunkus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas pagal Ženevos konvencijas. Ji teikia suinteresuotoms šalims nustatytų faktų ataskaitą su atitinkamomis rekomendacijomis.

Ženevos konvencijomis vadinamos keturios sutartys ir trys papildomi protokolai, standartizavę tarptautinę teisę humaniško elgesio su karo aukomis atžvilgiu.

Komisijos nariais taip pat išrinkti ekspertai iš Alžyro, Argentinos, Belgijos, Graikijos, Italijos, Japonijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Rusijos, Serbijos, Šveicarijos, Urugvajaus ir Vokietijos.

Pirmas naujai išrinktos komisijos susitikimas bus surengtas Berne 2012 m. kovo mėnesį.