Vienoje sostinės kavinėje virėja dirbanti moteris, kurios duomenis draudžia skelbti įstatymas (taip siekiama apsaugoti nepilnamečius vaikus), buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl to, kad prieš dvi mažametes mergaites panaudojo smurtą – savo dukrai griebė už plaukų ir trenkė jos galvą į sieną, o kitos mergaitės – į stalą bei grasino, kad šią užmuš, jeigu sutiks gatvėje.

Ir visa tai vyko suaugusiųjų akivaizdoje – agresyviai nusiteikusios motinos nesugebėjo sutramdyti nei parduotuvės vedėja, nei socialinė darbuotoja.

Tačiau šiandien motina sako, kad pasimokė iš savo klaidų – Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris nagrinėjo jai iškeltą baudžiamąją bylą dėl mažametėms sukelto fizinio skausmo, moteris aiškino, jog daugiau tokie atvejai jos gyvenime nepasikartos.

Smurtavusiai moteriai atleido ir jos dukra, kuriai motina kaip kompensaciją nupirko naują mobiliojo ryšio telefoną, ir kita mergaitė. Su nukentėjusiomis susitaikiusi kaltinamoji teismo nuosprendžiu buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Teismas mano, kad šis baudžiamasis procesas pats savaime turės įtakos kaltinamosios elgesiui kaip auklėjamoji ir prevencinio pobūdžio priemonė“, – nuosprendyje, kuris dar neįsiteisėjo ir gali būti apskųstas apeliacine tvarka, nurodė teisėja Eglė Gruodienė.

Įklampino vagystės iš parduotuvės

Vienos sostinės progimnazijos pirmąją klasę lankiusios mergaitės smurto aukomis tapo dar praėjusių metų gegužę – po pamokų mergaitės eidavo ne į namus, o į jaunimo ir policijos klubą. Čia socialiniai darbuotojai rūpinasi į socialinės rizikos šeimas įtrauktais vaikais, padeda jiems paruošti pamokas.

Kaip per apklausą policijoje pasakojo dienos centre dirbanti socialinė darbuotoja, vieną dieną ji pastebėjo, kad dvi mergaitės savo draugams vis atneša įvairių daiktų – saldainių, kosmetikos priemonių (lūpdažių, lūpų balzamų). Moteriai kilo įtarimų – kai ji atskirai pasikalbėjo su auklėtinėmis, ir jų abiejų atsakymai skyrėsi, suprato, kad mažametės gali meluoti, juoba jog iš kitų vaikų buvo girdėjusi, kad esą mergaitės vagiliauja iš parduotuvių.

Socialinė darbuotoja bandė pasikalbėti su vienos mergaitės motina, tačiau ši nieko negalėjo pasakyti. O tiesa paaiškėjo visiškai atsitiktinai – tą pačią dieną po darbo moteris užsuko į netoli dienos centro esantį prekybos centrą. Užėjusi į kosmetikos prekių parduotuvę ji išgirdo, kaip parduotuvės darbuotojos tarpusavyje kalbėjosi apie dvi mergaites – jos esą vagia įvairias prekes.

„Priėjusi prie pardavėjų paprašiau papasakoti apie tas mergaites – jos sakė, kad kalbėjo apie mergaites, kurioms yra apie 7-8 metai, – ikiteisminio tyrimo metu pasakojo liudytoja apklausta socialinė darbuotoja. – Tada pardavėjos man parodė vaizdo įrašus, kuriuose buvo užfiksuotos vagiliaujančios mergaitės. Iš karto jas atpažinau – su parduotuvės vedėja sutarėme, kad ji nekvies policijos, nes mergaitės yra iš socialinės rizikos šeimų, o aš jas atsivesiu į parduotuvę.“

Pardavėjos mažametes apsupo ratu

Kaip tarė, taip padarė – grįžusi į dienos centrą socialinė darbuotoja įkalbino abi mergaites eiti į prekybos centrą. Iš pradžių užėjo į maisto prekių parduotuvę – viena mergaičių labai į ją nenorėjo, nes anksčiau buvo pagauta vagianti saldainius.

„O paskui pasakiau, kad man trumpam reikia užeiti į kosmetikos prekių parduotuvę – viena mergaičių labai nenorėjo eiti, bet pareikalavau, kad eitų kartu, – sakė ji. – O kai užėjome, mus ratu apsupo pardavėjos, parodė vaizdo įrašus. Viena mergaičių ėmė verkti, bet abi atkakliai neigė, kad vagiliavo.“

Pasak jaunimo ir policijos klubo darbuotojos, abi mergaitės ne tik nepripažino kaltės, bet net ir neatsiprašė, mergaičių buvo paprašyta eiti į tarnybines patalpas – parduotuvės vadovė norėjo sužinoti, kiek dienų jos vagiliavo, ką tiksliai pavogė. Tačiau mergaitės ir toliau buvo nekalbios, o viena jų be perstojo verkė...

„Tada paprašiau, kad kita mergaitė paskambintų savo motinai – paėmusi telefoną pakviečiau ją ateiti į parduotuvę, – per apklausą pasakojo liudytoja. – Motina atėjo labai greitai, buvo supykusi – iš karto aprėkė savo dukrą, ėmė kaltinti policijos klubą, o paskui griebė už dukros telefono ir sudaužė, mesdama jį į grindis. Motina šaukė, kad galite kviesti policiją, ji yra pavargusi nuo vaikų, pati lankosi pas psichologus ir jai yra vienodai.“

Dukrą nubaudė ir namuose

Pasak socialinės darbuotojos, netrukus moteris dėl vagysčių ėmė kaltinti ne savo dukrą, o kartu su ja dienos centrą lankančią kitą mergaitę.

„Ir ėmė necenzūriniais žodžiais keikti savo dukrą, griebė ją už plaukų ir trenkė galva į sieną, – šiurpą keliančią istoriją prisiminė liudytoja. – Tada jai pasakiau, kad taip su vaiku elgtis negalima, dėl to kviesiu policiją, bet motina atkirto, kad šalia esanti mergaitė yra jos dukra ir ji su ja daro ką nori. Prašiau nurimti, bet ji nereagavo ir staiga griebė kitai mergaitei už plaukų ir galva trenkė į spintelę.“

Išsigandusi socialinė darbuotoja ir parduotuvės vedėja stojo ginti verkiančios mergaitės, bet tai nesustabdė agresyviai nusiteikusios moters – ji dar kartą griebė savo dukrai už plaukų, keikėsi.

„Liepiau vaiką palikti ramybėje, todėl motina griebė savo dukrą ir išėjo“, – prisiminė ji.

Apie tai, kad patyrė smurtą parduotuvėje, kitos mergaitės motinai iš karto pranešė socialinė darbuotoja.

„Liepiau jai nueiti į parduotuvę ir atsiprašyti darbuotojų bei padengti nuostolius“, – sakė ji.

Pasak liudytojos, mergaitė, kurios motina siautėjo parduotuvėje, kitą dieną prisipažino, kad namuose ji buvo papildomai nubausta – klūpojo ant kelių kampe.

Už skriaudą – naujas telefonas

Smurtavusiai motinai mažametė mergaitė atleido – bent tai ji aiškino per apklausą policijoje. Mergaitė tikino, kad motina jai nupirko naują mobiliojo ryšio telefoną – seną parduotuvėje sudaužė.

„Buvau labai išsigandusi – bijojau savo mamos, nes ji tada labai rėkė, – per apklausą kalbėjo mažametė. – Namuose man mama liepė nutraukti draugystes su drauge, sakė, jeigu mus pamatys kartu, primuš. Ir liepė daugiau nevogti, mamos atsiprašiau dėl tokio savo elgesio.“

Tuo metu kita mažametė pareigūnams prisipažino, kad iki šiol bijo savo draugės, su kuria vagiliavo, motinos – esą ji žadėjo užmušti, jeigu kur nors jas abi pamatys kartu. Vis dėlto, mergaitė ir jos motina skriaudikei sutiko atleisti – ši jų atsiprašė.

„Suprantu, kad šią mergaitę išgąsdinau, – teisme aiškino baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris. – Aš mergaitės ir jos motinos atsiprašiau, man atleido ir dukra, nupirkau jai naują telefoną. Iš tikrųjų tada buvau labai susinervinusi, nes dukra jau ne pirmą kartą buvo apsivogusi.“