Tačiau Socialinių mokslų kolegijoje dėstytoja dirbanti moteris nelinkusi kerštauti savo skriaudikui – kadangi šis jos atsiprašė ir sutiko atlyginti padarytą žalą, moteris emigrantui sutiko atleisti: baudžiamojon atsakomybėn patrauktas 36 metų vilnietis Laurynas Mickus į E. Maštavičienės nurodyto labdaros fondo sąskaitą pervedė 1 tūkst. eurų.

Atgaila Londone statybininku dirbančiam L. Mickui išėjo į naudą – Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad rasistiniu išpuoliu kaltintam emigrantui nutraukia iškeltą baudžiamąją bylą, o jį atleidžia nuo atsakomybės susitaikius su nukentėjusiąja.

„L. Mickus savo veiksmais padarytą neturtinę žalą atlygino, civilinė ieškovė patvirtino, kad daugiau jokių pretenzijų dėl neturtinės ir turtinės žalos neturi, bylos nagrinėjimo teisme metu kaltinamasis nukentėjusiosios atsiprašė, o nukentėjusioji nurodė, jam atleidžianti“, – nutraukdama bylą pažymėjo teisėja Eglė Gruodienė.

Pasak teismo, L. Mickus buvo kaltinamas padaręs nesunkų tyčinį nusikaltimą, kuriuo pasikėsino į asmenų lygiateisiškumą, teisiamas pirmą kartą.

„Teismo posėdžio metu L. Mickus teigė, kad kritiškai įvertino savo elgesį, o šis procesas jam yra pamoka“, – teismo teigimu, vien viešas bylos teisminis nagrinėjimas jau pats savaime turėjo įtakos L. Mickaus elgesiui kaip auklėjamoji ir prevencinio pobūdžio priemonė.

Baudžiamoji byla L. Mickui buvo iškelta po incidento, įvykiusio praėjusių metų liepos 14 d. vakarą, apie 22 val. Vilniuje, Didlaukio g. esančių daugiabučių namų kieme, kai sėdėdamas automobilyje, pro šio atvirus langus be jokios priežasties įvairiais įžeidžiančiais žodžiais išplūdo pro šalį ėjusią E. Maštavičienę.

Tamsiaodę moterį jis išvadino negre, nes visi žmonės yra balti, klausė, kiek dar čia „beždžionių atsiveši“, ragino išvykti iš Lietuvos, taip pat pavartojo necenzūrinius žodžius anglų kalba.

Ekspertai nustatė, kad L. Mickus iš nukentėjusiosios tyčiojosi dėl šios rasės.

L. Mickus teisme pripažino kaltę ir aiškino, jog tą vakarą įvyko nesusipratimas, o nukentėjusioji pasimaišė tiesiog ne vietoje ir ne laiku.

„Tą vakarą su draugais sėdėjome automobilyje, kalbėjome apie gyvenimą, buvau labai nusiminęs, nes prieš tai Londone pats asmeniškai buvau patyręs panašių pažeminimų iš kitataučių, – pasakojo kaltinamasis. – Ir gavosi toks nesusipratimas – nukentėjusioji tiesiog tuo metu pasitaikė praeinanti pro šalį. Aš ir paklausiau jos maždaug, ko tu čia vaikštai, o ji atsisuko, išsitraukė telefoną ir ėmė filmuoti. O tai mane dar labiau sunervino ir užvedė – tiesiog įžeidžiančiais žodžiais pasakiau, kad eik iš čia.“

L. Mickus tikino, kad kalbėjo tokiu žargonu, kokiu kalba D. Britanijoje – esą dirbdamas statybose su kitataučiais tik ir girdi panašius žodžius, vyrus net moteriškais keiksmažodžiais anglų kalba vadina.

„Aš tokius žodžius kiekvieną dieną girdžiu savo rajone, o kai sako, kad čia buvo mano būtent rasistiniai veiksmai, tai nesutinku, nes nebuvau nusiteikęs rasistine prasme“, – sakė jis.

Kaltinamasis pažymėjo, kad nukentėjusiosios nesiekė įžeisti, kai ją pavadino negre.

„Dėl tamsesnės odos spalvos tai buvo kreipinys, o ne įžeidimas – mano darbe yra įvairių žmonių, kitataučiai taip kalba – visi juos taip vadina, mes tiesiog taip bendraujame, atvažiuokite į statybas ir išgirsite“, – teisėjai sakė L. Mickus.

Kaltinamasis pažymėjo, kad neturėjo tikslo nei įžeisti, nei pažeminti E. Maštavičienės.

„Tai buvo tiesiog vienkartinis pykčio išsiliejimas – pats esu nukentėjęs nuo kitataučių dėl to, kad esu užsienietis, – aiškino jis. – Ir dabar vyksta nuolatinis priekabiavimas dėl to, kas vyksta Anglijoje. Aš ten gyvenu 6 metus, ten įprasta taip bendrauti.“

Tuo metu E. Maštavičienė pareigūnams sakė, kad toks L. Mickaus elgesys ir pasakyti žodžiai buvo nukreipti konkrečiai prieš jos rasę ir ją labai įžeidė ir įskaudino.

„Jo žodžiuose jautėsi didelė neapykanta ir net grasinimai“, – sakė moteris.

Per apklausą policijoje ji taip pat pasakojo, kad prieš šį incidentą, kai buvo išvadinta įvairiais įžeidžiančiais žodžiais, taip pat buvo pakliuvusi į nemalonią situaciją.

Eskedar Maštavičienė
„Maždaug prieš 10 dienų labai panašus automobilis irgi pilkos spalvos, „Mitsubichi Pajero“ markės, dideliu greičiu, kieme pravažiavo pro mane, dėl to vos spėjau pasitraukti su vaiku ant rankų – manau, tai buvo tas pats automobilis, tačiau kas jį vairavo, nespėjau pamatyti, – kalbėjo moteris. – Suvedusi šias aplinkybes į vieną, dabar jaučiuosi nesaugi, nes, galbūt tai tas pats asmuo anksčiau pravažiavo pro mane, siekdamas mane įbauginti ar sužaloti.“