Vilniaus universitete Politikos mokslus baigęs P. Ambrazevičius dalinasi savo mintimis apie Konstitucijos svarbą, artėjančio egzamino prasmę ir jam aktualiausią Konstitucijos straipsnį.

– Šiemet tapote Konstitucijos egzamino ambasadoriumi. Ką jums reiškia šios pareigos ir ką planuojate nuveikti?

Man šis titulas yra didelė garbė – juk tai svarbus, visos šalies mastu vykstantis renginys. Dar, be to, ir jubiliejinis – dešimtasis. Norisi ir malonu prisidėti. Tikiuosi savo pavyzdžiu pritraukti ir daugiau jaunų žmonių, kurie egzaminą kartais laiko šiek tiek pasyviau. Galbūt jie labiau susidomės šiuo renginiu ir patys įsitikins, koks jis įdomus bei naudingas. Tad svarbiausiu savo uždaviniu laikau paskatinti žmones dar aktyviau dalyvauti konkurse. Tam, kad sudalyvautum, turi bent jau pavartyti tą nedidelę, tačiau itin svarbią knygutę. Manau, jeigu žmogus bent šiek tiek pasidomi pagrindiniu jo gyvenimą reguliuojančiu dokumentu, tai jau yra gerai.

– Kodėl jaunam žmogui svarbu išmanyti savo šalies Konstituciją?

Konstitucija – pagrindinis mūsų šalies įstatymas. Žinodamas jo esmę, bent šiek tiek jame gaudydamasis, tu jau automatiškai tampi pranašesnis už tą, kuris to nežino. Gyvenime visada pravartu žinoti apie savo teises ir pareigas.

– Kuris Konstitucijos straipsnis Jums yra aktualiausias ir kodėl?

Labai mėgstu 25 straipsnį, kuris kalba apie žodžio laisvę. Man, kaip savo profesijos atstovui, jis yra pats svarbiausias, nes su tuo susiduriu beveik kasdien.

– Kaip nutiko, kad Politikos mokslų absolventas pasirinko komiko ir laidų vedėjo profesiją?

Viskas vyko gana natūraliai ir laipsniškai – visi darbai, kuriuos darau dabar, mane susirado patys, aš tik nuolat ieškojau ko nors naujo ir kai kurie dalykai, juos išbandžius, labai patiko, tad prie jų ir pasilikau.

– Kaip Politikos mokslų žinios, o tuo pačiu ir Konstitucijos išmanymas, praverčia būtent tavo darbe?

Nežinau, kiek padeda darbe, labiau padeda gyvenime ir toje aplinkoje, kurioje visi gyvenam. Diskutuojant su aplinkiniais apie tokius aktualius dalykus kaip, pavyzdžiui, šeimos samprata, Konstitucija tampa netgi pokalbio ašimi, jos išmanymas gelbsti argumentuojant. Save laikau politiškai aktyviu žmogumi, tad pagrindinio šalies įstatymo išmanymas man yra itin svarbus.

– Ar lietuviai pakankamai gerai išmano pagrindinį šalies įstatymą?

Manau, kad bent ta aktyvioji visuomenės dalis, kuriai ne tas pats, kas vyksta aplinkui, tikrai ne tik daug žino apie Konstituciją, bet ir ja remiasi. Man atrodo, kad tokie renginiai kaip Konstitucijos egzaminas labiau skirti pritraukti pasyvesnę visuomenės dalį. Svarbu jiems priminti, kad gerai išmanydamas šį įstatymą aiškiau suprasi, kas ir kodėl vyksta šalies gyvenime, taip pat ką gali bei turi daryti kaip šios valstybės pilietis.

– Ko palinkėtumėte šių metų Konstitucijos egzamino dalyviams?

Visų pirma, norisi palinkėti sėkmės. Visi tikrai nelaimės – kažkas juk turi ir pralaimėti. Tačiau labai tikiuosi, kad jeigu jau ruošiatės egzaminui, tai sukauptas žinias panaudosite ne tik jame, bet ir kasdieniame gyvenime. Kalbant apie Konstitucijos egzaminą labai tinka principas – „svarbu ne laimėti, o dalyvauti“. Nes kiekvienas egzaminui besiruošiantis dalyvis automatiškai laimi labai vertingą prizą – žinias.

Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino, kurį globoja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmasis etapas šiemet įvyks rugsėjo 27 d. Egzaminas bus laikomas visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, LR Seime, mokyklose ir įkalinimo įstaigose. Pirmasis etapas vyks ir egzamino partnerio DELFI portale.

Egzamino organizuoti padeda Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, AB „Lietuvos paštas“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: DELFI ir LRT.

Informacija apie egzamino organizavimo tvarką: http://konstitucijosegzaminas.lt/