Tai DELFI patvirtino Gruzijos grupės koordinatorius Lietuvoje Vytautas Jasiulevičius.

Pasak jo, šiuo metu atsargoje esantis buvęs aukštas Gruzijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Z. Maisuradzė ne kartą lankėsi Lietuvoje, prieš tai buvo atvykęs birželio 10-13 d. ir dalyvavo Ignalinoje surengtame sąskrydyje, kuriame lankėsi ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas. Ir šioje kelionėje jokių problemų oro uoste nebuvo iškilę.

Šįkart Z. Maisuradzė su kolega buvo pakviesti į metinį renginį, tačiau jame dalyvavo tik vienas svečias iš Gruzijos – į atsargą išėjęs pareigūnas uždarytas į areštinę.

Gruzijos delegaciją pasitikti turėjęs V. Jasiulevičius sakė, kad svečių kelionė į Lietuvą savaitgalį neapsiėjo be incidentų.

„Mes kvietėme į renginį, jis ne pirmą kartą atvažiavo, tai buvo metų renginys, – sakė V. Jasiulevičius. – Apie tai, kad sulaikytas, sužinojome, kai jo nesulaukėme, tą dieną jie ir taip vėlavo – turėjo atskristi apie pietus, aš turėjau pasitikti, bet du kartus atidėjo skrydį Ukrainoje.“

Z. Maisuradzės sulaikymo V. Jasiulevičius nebuvo linkęs komentuoti, tačiau patikino, kad Lietuva remia Gruzijos policiją: „Mes esame jų rėmėjai ir siekiame, kad jie taptų pasaulinės šeimos nariai.“

„Mes su jais draugaujame ir mūsų delegacijos keičiasi nuolatos – mūsiškiai pas juos nuvažiuoja, jie priima, padeda organizuoti ir susipažinti ir su šalimi, ir policijos darbu, lygiai taip pat ir jie važinėja, – sakė V. Jasiulevičius. – Ir mes turime tam tikrų įsipareigojmų pagal tarptautinį statutą, o jeigu jie nesugeba atvažiuoti arba yra lėšų trūkumas, mes darome vaizdo konferenciją.“

Į Lietuvą atvykęs Z. Maisuradzė grįžti atgal į Gruziją turėjo šią savaitę, tačiau nesugrįžo – pasieniečiai jį savaitgalį sulaikė oro uoste, nes tikrinant duomenų bazes paaiškėjo, kad šio žmogaus ieško Interpolas.

Paiešką paskelbė Interpolo Rusijos skyrius.

Rusai tarptautinę paiešką motyvuoja tuo, kad esą Z. Maisuradzė įtariamas nusikaltimais, susijusiais su terorizmu.

Sekmadienį budėjusi ir pirmą kartą gyvenime klausimą dėl kardomosios priemonės skyrimo nagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ieva Stanislovaitienė Z. Maisuradzę suėmė 10 parų, tačiau savo argumentų nepanoro komentuoti. Vėliau, kilus skandalui, Lietuvos teismai nurodė, kad „teismo sprendimas priimtas išnagrinėjus prokuroro prašymą ir pateiktus duomenis, siekiant užtikrinti asmens buvimą Lietuvoje tol, kol bus išsiaiškintos visos su paskelbta paieška susijusios aplinkybės bei gauta papildoma medžiaga iš paiešką paskelbusios valstybės“.

Teismai taip pat nurodė, kad Z. Maisuradzė yra suimtas minimaliam įstatyme numatytam terminui – 10 parų. Iš tikrųjų, minimalaus suėmimo terminas įstatyme nėra numatytas – asmenį sulaikyti galima iki 48 val., o po to būtinas teismo leidimas suimti – kartais teismai skiria ir vienos dienos ar net trumpesnį suėmimo terminą (kol išsiaiškins būtinas aplinkybes), bet jis negali būti didesnis nei trijų mėnesių. Tiesa, vėliau Lietuvos teismų atstovė patikslino, kad 10 dienų – tai minimalus terminas, per kuri gali būti gauti įrodymai bendradarbiaujant su užsienio valstybėmis.

„Ši nutartis nėra pagrindas perduoti Rusijai „Interpolo“ paieškomą asmenį“, – nurodė teismai.

Visuomenės reakcija: prisiminkime A. Beliackio istoriją

DELFI paskelbus apie Z. Maisuradzės suėmimą, savo poziciją apie šį įvykį išplatino Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Andrius Tučkus ir jo pavaduotojas Donatas Valančiauskas.

„Šis įvykis sukėlė teisėtą pilietiškai ir patriotiškai nusiteikusios visuomenės dalies pasipiktinimą, – rašoma pranešime spaudai. – Mūsų valstybėje jau susiklostė ydinga tradicija nedelsiant vykdyti bet kokius Rusijos teisinės pagalbos reikalavimus, – prieš kurį laiką buvo besąlygiškai išduotas baltarusių kovotojas už pilietines teises A. Beliackis bei atskleista konfidenciali informacija apie baltarusių opozicijos veikėjų sąskaitas Lietuvos bankuose, šiandien atėjo Z. Maisuradzės eilė.

Esame įsitikinę, kad toks Lietuvos pareigūnų elgesys žemina mūsų valstybės tarptautinį prestižą, menkina tą pasitikėjimą, kurį Lietuva užsitarnavo remdama demokratinius pokyčius Baltarusijoje, Gruzijoje, Ukrainoje.

Pataikavimas Rusijos užgaidoms smukdo Lietuvos autoritetą ES ir NATO sąjungininkų akyse, – nesugebėdami išsireikalauti Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių kaltininkų, mes vos „paprašyti“ atiduodam į Kremliaus rankas mums draugiškų valstybių piliečius.“

Šį kreipimąsi Lietuvos Sąjūdžio tarybos vadovai išsiuntė prezidentei, Seimui ir Vyriausybei.