Abu jie žada skatinti savo atžalas dalyvauti rugsėjo 29 d. Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos jau devintus metus iš eilės organizuojamame Konstitucijos egzamine, kuriame žinias galės pasitikrinti visi Lietuvos piliečiai. Artėjant žinių patikrinimo akcijai, L. Gradauskienė ir V. Radzevičius dalinasi savo mintimis, kodėl su pagrindiniu valstybės įstatymu privalo susipažinti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

L. Gradauskienė: su Konstitucija susipažinti reiktų dar mokykloje
Livija Gradauskienė

L. Gradauskienė prisipažįsta papunkčiui kiekvieno Konstitucijos straipsnio savo vaikams neaiškinanti, tačiau esant progai visada stengiasi jiems per realius pavyzdžius pasakoti apie Konstitucijoje įtvirtintas vertybes.

„Manau, kad susipažinti su Konstitucija ir jos reikšme vaikai turi dar būdami mokyklinio amžiaus. Šiame teisės akte įtvirtinti pagrindiniai ir kiekvienam piliečiui svarbūs visuomeninio gyvenimo principai, todėl vaikai privalo suvokti bent jau bendrąsias Konstitucijoje įtvirtintas normas. Todėl kai mano vaikai užduoda su žmogaus teisėmis ir atsakomybėmis Lietuvoje susijusius klausimus, visada pateikiu atsakymus“, – sako ji.

Pasak žurnalistės, tėvai turėtų vaikams diegti Konstitucijoje įtvirtintus principus natūraliai, per kasdienes situacijas, tuo tarpu mokyklos vaidmuo yra supažindinti su pačiu dokumentu tiesiogiai ir suteikti konkrečių žinių apie Konstituciją bei jos svarbą.

L. Gradauskienė sako, kad vyresniąją savo atžalą, 15-metę Liepą, skatins dalyvauti Konstitucijos egzamine. Anot jos, kuo plačiau vaikai apskritai domisi tokiais dalykais, tuo jiems geriau.

„Kiekvienas Lietuvos pilietis privalo suvokti savo šalies įstatymus ir save jų kontekste. Manau, kad egzaminas – puikus būdas plačiau susipažinti su pagrindiniu šalies įstatymu tiek vaikui, tiek suaugusiajam“, – teigia L. Gradauskienė.

V. Radzevičius: Konstitucijos žinias būtina įgyti iki pilnametystės
Vytaras Radzevičius

Tiek įsisąmoninti Konstitucijos svarbą apskritai, tiek įgyti žinių apie konkrečius jos straipsnius kiekvienas pilietis turėtų iki pilnametystės, sako V. Radzevičius. Pasak jo, ugdymo procesas turėtų vykti palaipsniui nuo pradinės mokyklos, o atsakingi už jį turi būti tiek tėvai, tiek mokytojai.

„Sulaukęs pilnametystės asmuo įgyja teisę balsuoti, vadinasi, iki to laiko turi tapti atsakingu piliečiu. Konstitucijos išmanymas yra būtina šio proceso dalis“, – sako jis.

Pats žurnalistas teigia jau pasakojęs savo 11-mečiui sūnui Vincui, kad Konstitucija – tai pagrindinis Lietuvos įstatymas. Pasak V. Radzevičiaus, tai kiekvienas vaikas turėtų žinoti nuo pat mažumės, o detaliau su Konstitucija susipažinti mokykloje.

„Būtinai patarsiu savo sūnui dalyvauti Konstitucijos egzamine. Žinoma, dalyvauti ar nedalyvauti – paties jaunojo piliečio reikalas, tačiau sieksiu, kad jis pats nuoširdžiai suvoktų Konstitucijos svarbą ir norėtų išbandyti savo jėgas šioje akcijoje“, – sako V. Radzevičius.