Generalinė prokuratūra nutarė kreiptis į Vilniaus apygardos teismą dėl S. Shalabayevo išdavimo. Tai DELFI patvirtino prokurorė Ieva Truncienė.

Prokurorės teikime teismui teigiama, kad S. B. Shalabayevas gali būti išduotas dviem valstybėms – Kazachstanui ir Ukrainai. Jos abi Lietuvos prokuratūrai yra pateikusios prašymus išduoti sulaikytą kazachą.

„Ar prokuratūros teikimas yra pagrįstas ir kuri šalis turi viršenybės teisę, turės nuspręsti teismas“, - pažymėjo prokurorė.

Ekstradicijos klausimą Vilniaus apygardos teismo teisėja Vitalija Norkūnaitė ketina nagrinėti jau šį penktadienį.

Nors prašymus išduoti S. Shalabayevą baudžiamajam persekiojimui pateikė Kazachstanas ir Ukraina, tačiau yra duomenų, kad dėl buvusio bankininko veiklos atliekami ikiteisminiai tyrimai Rusijoje bei Kipre.

Tuo metu Didžiosios Britanijos teismas net yra konstatavęs, kad kazachas atliko pagrindinį vaidmenį nuslepiant nusikalstamu būdu gautas pajamas. Londono teismas pažymėjo, kad S. Shalabayevas ir buvęs BTA banko valdybos pirmininkas M. Ablyazovas pasisavino milžiniškas banko lėšas ir jas plovė per M. Ablyazovui pavaldžias lengvatinio apmokestinimo bendroves.

Didžiosios Britanijos teismo sprendimu buvo nuspręsta areštuoti iki 200 mln. svarų sterlingų vertės S. Shalabayevo turto visame pasaulyje. O pats kazachas buvo nuteistas dėl nepagarbos teismui, kai nevykdė teismo potvarkio dėl turto arešto – turėjęs 18 mėnesių praleisti už grotų, S. Shalabayevas paspruko. Į Lietuvą.

Toje pačioje byloje D. Britanijos teismas S. Shalabayevo svainį M. Ablyazovą irgi pripažino kaltu, bet ir šis pabėgo nuo teisingumo. Milijonieriui ilgai slapstytis nepavyko – jis buvo sulaikytas Prancūzijoje, šioje šalyje jau yra priimtas sprendimas dėl jo ekstradicijos.

BTA bankas Kazachstane 2008 m. buvo vienas didžiausių šalies bankų, o jame iššvaistytos pinigų sumos padarė ypatingai didelę žalą Kazachstano finansų sistemai – bankas turėjo 22 filialus, daugiau kaip milijoną smulkių klientų, taip pat daug stambių juridinių bendrovių. Nors dar nėra nustatyta tiksli žala, padaryta bankui, tačiau, preliminariais duomenimis, ji gali viršyti net 10 mlrd. JAV dolerių.

Bankas tikina vien dėl S. Shalabayevo veiksmų patyręs beveik 490 mln. JAV dolerių žalos.

Tuo metu Ukrainos prokurorai S. Shalabayevo paiešką buvo paskelbę dar 2012 m. kovą. Jie įtaria, kad šioje šalyje bankininkas iššvaistė arba pasisavino apie 300 mln. dolerių. Neoficialiai užsimenama, kad tiek BTA banko buvusiu direktoriumi M. Ablyazovu, tiek jo svainiu S. Shalabayevu domisi teisėsaugininkai ir Kipre, ir Latvijoje, kur veikė jam pavaldžios lengvatinio apmokestinimo bendrovės.

Į Lietuvą S. Shalabayevas atvyko iš Latvijos – išsinuomojo kotedžą, gegužę kreipėsi į Migracijos departamentą, prašydamas politinio prieglobsčio.

Finansiniais nusikaltimais įtariamas kazachas šiuo metu laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.