Seimo komisija sprendimo dėl R. Skirtuno nepriėmė – jis atidėtas paprašius prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikti daugiau informacijos.

Vis dar negaluoja

Į Seimo rūmus atvykęs R. Skirtunas žurnalistams žadėjo po komisijos posėdžio pateikti visus komentarus, tačiau skundėsi vis dar negaluojantis.

„Noriu trumpai paaiškinti. Matyt, visiems jums ne paslaptis, kad gulėjau ligoninėje, dabar esu nedarbingas. Būsena yra dar nekokia. Tai prašau neįsižeisti, jeigu po posėdžio šiek tiek nebus jėgų bendrauti“, - jį pasitikusiems žurnalistams sakė R. Skirtunas.

„Suprantu visuomenės norą žinoti tiesą. Pats esu suinteresuotas tai padaryti. Pats esu suinteresuotas bendrauti. Jeigu sveikata tiktai leis“, - pridūrė teisėjas.

R. Skirtunas atskleidė neketinantis ir toliau dirbti teisėju. „Aš nenorėsiu arba negalėsiu dirbti teisėju – du variantai“, - sakė teisėjas, pabrėždamas, kad nematys galimybių toliau eiti pareigas net tokiu atveju, jei bus išteisintas.

Jis taip pat pareiškė neprašysiantis, kad Seimas paliktų jam teisinę neliečiamybę. Bylos, kurioje figūruoja jo pavardė, detalių teisėjas nekomentavo.

Paklaustas, ar ėmė kyšį, R. Skirtunas paragino žurnalistus neatiminėti iš prokurorų duonos.

R. Skirtuno klausimą komisija nutarė nagrinėti uždarame posėdyje, kadangi jame gali būti minima ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Pasikėsinimo užsakovus bijo minėti

Po komisijos posėdžio teisėjas teigė paprašęs panaikinti savo neliečiamybę. Jis taip pat sakė patyręs kur kas baisesnių dalykų – pavyzdžiui, pasikėsinimą į savo gyvybę.

„Kaip bepasibaigtų ši byla – teigiamai, neigiamai mano atžvilgiu, būtų priimtas apkaltinamasis, išteisinamasis nuosprendis – toliau teisėju aš negalėsiu būti jokioje kitoje byloje. Po sukelto tokio ažiotažo. Kaip jūs įsivaizduojate: išeina teisėjas Skirtunas ir man pirštais pradeda badyti – čia tas, kuris buvo tada. (...) Patikėkite, mano gyvenime tai ne baisiausias atvejis. Patikėkite. Man teko išgyventi pasikėsinimą, man teko nukeliauti viena koja į aną pasaulį, man teko nugalėti vėžį. Ir aš gyvas. Nežinau, ar sveikas, tiesą sakant“, - kalbėjo R. Skirtunas.

Paklaustas, kas norėjo jį nužudyti, teisėjas atsisakė tai atskleisti, argumentuodamas, esą tebebijo dėl savo gyvybės: „Nepapasakosiu. Todėl, kad gyventi noriu.“

Paklaustas, ką ketina daryti palikęs teisėjų, jis teigė besiruošiantis „gyventi toliau“ ir auginti anūką.

Suimtas advokatas – mokslų draugas

R. Skirtunas taip pat atskleidė, kad toje pačioje byloje suimtas advokatas Vitoldas Petravičius yra jo bendramokslis. Tačiau tame teisėjas nemato nieko ypatingo.

„Dirbu šitoje sistemoje nuo 1983 m. Mieste nebeliko nei vieno advokato, kuris nepažįsta manęs ir kurio nepažįstu aš. Nebeliko. V. Petravičius yra mano kursiokas. Mes baigėme šimtas žmonių tada. Jeigu pradėsime minėti pavardes, geriau išjunkit mikrofonus“, - sakė R. Skirtunas.

Teisėjas prašo netaikyti suėmimo

Po pokalbių su R. Skirtunu, prokuratūros ir STT atstovais laikinoji Seimo komisija sprendimo nepriėmė. Parlamentarams pritrūko informacijos.

„Komisija nepriėmė galutinio sprendimo. Mes padarėme posėdyje pertrauką iki ketvirtadienio. Po dviejų dienų mes pratęsime savo posėdį“, - žurnalistams teigė komisijos pirmininkas, konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Komisijos vadovas pažymėjo sieksiąs, kad parlamentarams būtų pateikta „tiek informacijos, kiek reikia – o ne daugiau“, kad komisijos darbas nekliudytų teisėsaugai.

Anot jo, R. Skirtunas sutinka, kad būtų panaikinta jo neliečiamybė, bet prašo netaikyti jam suėmimo. „Teisėjas R. Skirtunas atsakė į klausimus, pasisakė, pateikė savo paaiškinimus. Jisai teigė, kad neprieštarauja, jog būtų panaikinta jo neliečiamybė. Tiktai prašė, kad būtų tam tikras apribojimas: kad nebūtų duotas sutikimas jam taikyti kardomąją priemonę – suėmimą“, - sakė V. Bacevičius.

Komenduodamas R. Skirtuno liudijimą komisijai, jis teigė, kad teisėjas nebuvo linkęs daugžodžiauti. „Jisai teigė, kad jisai turi teisę duoti parodymus, bet jų duoti neprivalo“, - teigė V. Bacevičius.

Teisėjas taip pat prašė žurnalistų nepainioti savo šeimos į šią istoriją.

DELFI primena, jog R. Skirtunas įtariamas paėmęs 30 tūkst. Lt kyšį. Prezidentė Dalia Grybauskaitė jau kreipėsi į teisėjų savivaldos institucijas su siūlymu atleisti R. Skirtuną iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.