Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Gediminas Žlioba.

Įvertinę Jūsų nurodytas aplinkybes, siūlytume įsitikinti, kad tikrai galite bankrutuoti pagal Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymą (toliau - FABĮ). Paaiškiname, kad galite kreiptis dėl fizinio asmens bankroto jei atitinkate dvi aplinkybes – esate nemoki ir esate sąžininga kreditorių atžvilgiu.

Pagal FABĮ 2 straipsnio 2 dalį, būsite laikoma nemokia, jei negalite įvykti skolininkų įsipareigojimų, kurių vykdymo terminai yra suėję, už didesnę nei 8125 Eur sumą.

Jūs turėtumėte sudaryti sau du sąrašus – kreditorių sąrašą ir turimo turto sąrašą, ir įsitikinti, kad esate nemoki.

Pirmajame kreditorių sąraše turėtumėte surašyti kokiam asmeniui (žmogui, įmonei, bendrovei ir pan.) esate skolinga, kada turėjote ar turėsite grąžinti skolą, kokio dydžio yra arba bus Jūsų skola. Kai sudarysite sąrašą, pasižymėkite visas skolas, kurias jau privalėjote būti įvykdžiusi, taip pat ir tas, kurių mokėjimo terminai greitai sueis ir tikrai jų neįvykdysite. Šis sąrašas reikalingas tam, kad žinotumėte kiek apytiksliai esate skolinga.

Antrajame sąraše turėtumėte surašyti viso jūsų turimo turto sąrašą. Į sąrašą reikia įtraukti visą nekilnojamąjį turtą (žemės sklypus, namus, butus ir pan.), kilnojamąjį turtą (automobilius, priekabas ir pan.), akcijas ir kitokius vertybinius popierius, santaupas, sumas, kurias Jums turėtų grąžinti Jūsų skolininkai. Greta sąraše pasižymėkite kokia to turto vertė šiuo metu. Orientacinę vertę galite nustatyti patyrinėję tokio turto pardavimo skelbimus.

Gediminas Žlioba
Kai sudarysite sąrašą, suskaičiuokite kokia bendra viso turto vertė. Šis sąrašas reikalingas tam, kad žinotumėte kiek apytiksliai turite turto, iš kurio galite gauti pajamų. Mes visuomet siūlome turto vertę prilyginti būsimų pajamų vertei.

Sudarę abu šiuos sąrašus, jau galite įvertinti ar Jūs esate nemoki FABĮ prasme. Jums tereikia palyginti ar turimų skolų dydis yra 8125 Eur arba daugiau didesnis už turimą turtą. Jeigu pardavę visą savo turtą ir panaudoję visas pinigines lėšas, Jūs liekate skolinga daugiau nei 8125 Eur, esate nemoki.

Tokį aiškinimą pateikiame jau žinodami Jūsų kas mėnesį gaunamų pajamų dydį – minimalus darbo užmokestis.

Toliau turėtumėte pasitikrinti ar nebūtumėte laikoma nesąžininga skolininke.

Vertinant asmens sąžiningumą paprastai tiriamas fizinio asmens elgesys paskutinių trejų metų laikotarpiu. Tiesa, teismų praktikoje yra pasisakyta, kad jei asmuo elgėsi nesąžiningai daug anksčiau, o pasekmės atsirado tik pastaraisiais trejais metais, gali būti analizuojami ir senesni asmens veiksmai ar neveikimas.

Pagal FABĮ 5 straipsnio 8 dalį siekiantis bankrutuoti asmuo būtų laikomas nesąžiningu jeigu: 1) jis yra mokus ar jo pajamų pakaktų per protingą laiką padengti skolas, 2) jis tapo nemokus, nes per paskutinius metus sudarė nesąžiningų sandorių, kurie pažeidė kreditorių teises, nors neprivalėjo šių sandorių sudaryti ir taip pabloginti savo turtinę padėtį; 3) asmuo tapo nemokus dėl savo žalingų įpročių; 4) asmuo buvo baustas už tam tikrus FABĮ nurodytus nusikaltimus ir nusikalstamas veikas, ir jo teistumas neišnykęs; 5) per paskutinius 10 metų fizinis asmuo jau buvo bankrutavęs; 6) paaiškėja, kad asmeniui yra iškelta neribotos civilinės atsakomybės juridinio asmens, kurio dalyvis yra fizinis asmuo, bankroto byla (pavyzdžiui individualiai to asmens įmonei).

Jeigu Jūs elgėtės sąžiningai, per paskutinius trejus metus turėjo po truputį mažėti skolos. Jūs neturėjote prisiimti jokių didesnių kreditų ar paskolų, kurių negalėtumėte padengti iš savo pajamų (darbo užmokesčio). Jūsų turtas neturėjo iš esmės sumažėti Jums jį dovanojant ar be atlygio perleidžiant kitiems asmenims.

Po tokio savo būklės įvertinimo, jūs jau tvirtai žinosite atitinkate FABĮ reikalavimus norint iškelti fizinio asmens bankroto bylą ar ne. Tuomet turėsite įvertinti ar turite galimybes pasinaudoti šia teise ir ar Jums iš viso finansiškai naudinga bankrutuoti.

Iš pradžių turite tvirtai nuspręsti naudositės profesionalių teisininkų pagalba ar sugebėsite kreiptis dėl fizinio asmens bankroto bylos iškėlimo pati. Taip pat privalote susirasti asmenį – bankroto administratorių, kuris galėtų padėti jums vykdyti visą bankroto procedūrą (turto ir pajamų apskaita, turto pardavimas, užklausos apie pajamas, ataskaitos, kreditorių susirinkimų organizavimas ir kiti veiksmai) ir išsiaiškinti jo paslaugų kainą.

Išlaidos teisinėms atstovavimo paslaugoms apmokėti, bankroto administratoriaus paslaugoms atlyginti bei planui vykdyti beveik visuomet viršija 3000 eurų sumą per penkerius metus. Jūs turite rasti būdų šioms išlaidoms atlyginti. Kartais bendra išlaidų bankroto procesui suma viršija skolos dydis į ir asmeniui yra daug paprasčiau tiesiog grąžinti skolas nei inicijuoti bankroto procesą.

Mūsų nuomone, atlikus visus šiuos veiksmus, Jūs jau galėsite apsispręsti ar norite ir galite bankrutuoti kaip fizinis asmuo Lietuvoje.

Kalbant apie bankroto bylos iškėlimo pasekmes pažymime, kad jos pasireikš jau nuo bankroto proceso pradžios. Jūs galėsite naudotis tik kreditorių ir teismo nustatyta suma būtiniesiems poreikiams atlyginti. Visas Jūsų turtas bus parduodamas. Jūsų kreditoriai reikalauti informacijos ir rašytinių įrodymų apie Jūsų pajamas, išlaidas, turtą. Penkerius metus privalėsite visas būtinuosius poreikius viršijančias pajamas skirti kreditorių reikalavimams.

Taigi negalėsite įgyti jokio naujo turto. Jums nebus suteikiami nauji kreditai ir paskolos. Viso bankroto proceso metu Įmonių bankroto departamente bus viešai skelbiama, kad Jūs bankrutuojate.

Pasibaigus bankroto procesui, dar 10 metų Įmonių bankroto departamentas saugos informaciją apie Jūsų bankrotą ir bet kuris būsimas kreditorius galės pasitikrinti buvote Jūs bankrutavusi ar ne. Taigi fizinio asmens bankroto procedūra turės įtakos vertinant Jūsų kreditingumą ateityje. Be to Jūs 10 metų negalėsite dar kartą bankrutuoti Lietuvos Respublikoje. Tai nebe pagrindinės pasekmės, kurias galime prognozuoti.

Savo užklausoje prašote informuoti apie kitas galimas išeitis. Mūsų nuomone, vienintelė kita išeitis yra savo jėgomis bandyti realizuoti turtą ir kiek galima labiau atsiskaityti su kreditoriais. Jei skolų dydžiai po tokių veiksmų lieka nedideli, galima siūlyti kreditoriams sudaryti susitarimus dėl tų skolų mokėjimo dalimis. Žinoma, šis būdas ne visada pasiteisina.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.