Jei jis teisių į butą vis dėlto turėtų, tai nuo kada – ar vos tik mirus testamento sudarytojui, ar kai jau testamentas „įgyvendinamas“ – po kelių mėnesių (turiu omeny, gal per tuos kelis mėnesius spėtų įvykti teisinės skyrybos)? Ar yra kažkokia galimybė nesikreipti dėl testamento po jo sudarytojo mirties – gal tokiu atveju tėtis taptų vieninteliu paveldėtoju ir butas būtų apsaugotas nuo mano vyro?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokato padėjėja Julija Flis.

Jūsų nerimas, kad Jūsų paveldėtas turtas (seneliui nuosavybės teise priklausęs butas) skyrybų atveju gali atitekti Jūsų sutuoktiniui, greičiausiai, yra nepagrįstas. Civilinio kodekso (CK) 3.89 straipsnis numato atvejus, kuomet net ir santuokos metu įgytas turtas lieka įgijusiojo asmenine nuosavybe ir skyrybų metu nėra dalinamas. Tarp CK 3.89 straipsnyje įtvirtintų atvejų galima atrasti ir Jūsų situaciją, t.y. turtas, paveldėtas po santuokos sudarymo, išlieka asmenine sutuoktinio nuosavybe ir skyrybų metu nėra dalinamas.

Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad jei testamente bus nurodyta, jog turtas perduodamas bendrojon jungtinėn sutuoktinių nuosavybėn, turtas neįgis asmeninės nuosavybės teisinio statuso ir skyrybų metu bus dalinamas. Vadinasi, siekiant apsaugoti Jūsų turtinius interesus, seneliui surašant testamentą svarbu atkreipti dėmesį į testamento teksto formuluotę.

Julija Flis
Vadovaujantis mūsų advokatų kontoros patirtimi, skyrybų metu ginčai dėl paveldėto turto padalinimo dažniausiai kyla tuomet, kai vieno sutuoktinio paveldėtas turtas kito sutuoktinio pinigais ar darbu arba bendrais abiejų sutuoktinių pinigais buvo iš esmės pagerintas, pavyzdžiui, buvo atliktas kapitalinis remontas, rekonstrukcija.

Tokiu atveju dažnai savo darbu ar lėšomis prisidėjęs sutuoktinis reikalauja pripažinti paveldėtą turtą bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe ir teismo prašo priteisti pusę paveldėto turto. Jei prie paveldėto turto pagerinimo (pavyzdžiui, remonto) kitas sutuoktinis prisidėjo nežymiai, paprastai skyrybų metu reikalaujama kompensacijos.

Vadinasi, apibendrinus aukščiau trumpai aprašytas situacijas galėtume duoti Jums tokį patarimą – siekdama apsaugoti paveldėtą turtą, jo neturėtumėte gerinti sutuoktinio arba bendrais pinigais, arba sutuoktinio darbu, taip pat rekomenduotina šiuos klausimus aptarti povedybinėje sutartyje.

Asmenine sutuoktinių nuosavybe be aukščiau nurodyto turto taip pat yra laikomas turtas, abiejų sutuoktinių įgytas iki santuokos sudarymo, po santuokos sudarymo sutuoktiniui dovanotas turtas (jeigu dovanojimo sutartyje nėra nurodyta, kad turtas perduodamas bendrai sutuoktinių nuosavybėn), asmeninio naudojimo daiktai, intelektinės ir pramoninės nuosavybės teisės (išskyrus pajamas, gaunamas iš intelektinės veiklos), lėšos ir daiktai, reikalingi asmeniniam sutuoktinio verslui (išskyrus lėšas ir daiktus, skirtus verslui, kuriuo verčiasi abu sutuoktiniai), lėšos, vieno sutuoktinio gautos kaip žalos atlyginimas ar kitokia kompensacija už žalą, padarytą dėl sveikatos sužalojimo, neturtinė žala, materialinė parama, sutuoktinio įgytas turtas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn (CK 3.89 straipsnis)

Taip pat norėtume pažymėti, kad palikimo priėmimui CK 5.50 straipsnio 3 dalyje yra nustatytas trijų mėnesių terminas.

Praleidus CK nurodytą terminą, gali tekti kreiptis į teismą dėl termino palikimui priimti pratęsimo arba juridinio fakto nustatymo, kad palikimas priimtas jį pradėjus faktiškai valdyti.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.