Kiek suprantu, norint parduoti butą turiu gauti vyro leidimą, bet dėl buitinio smurto policija uždraudė jam artintis prie manęs ir vaikų, todėl jokių kontaktų su juo neturime. Vyras dažnai perveda pinigų susimokėti už komunalines paslaugas.

Taip pat turime 13 metų dukrą, ir, kiek žinau, parduodant reikia gauti teismo leidimą. Ar galiu parduoti butą be vyro leidimo ir ar pateikus prašymą teismui dėl pardavimo buto, kuriame registruota nepilnametė dukra, reiks jos tėvo, mano vyro sutikimo?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatas Darius Ališauskas.

Dovanotas turtas yra asmenine nuosavybės teise valdomas turtas, todėl disponuoti juo turite teisę asmeniškai, tai nėra sutuoktinių bendrosios jungtinės nuosavybės teise valdomas turtas, kurio dalis priklausytų sutuoktiniui.

Tačiau, jei šis butas yra vienintelis šeimos valdomas nekilnojamasis turtas, kuriame gyvena nepilnametis vaikas, šiam turtui yra taikomas specifinis – šeimos turto – teisinis režimas, kuri reglamentuoja Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 3.84 str. – 3.86, kuriais nustatoma, kad neatsižvelgiant į tai, kurio sutuoktinio nuosavybė iki santuokos sudarymo buvo ar po jos sudarymo yra šio straipsnio 2 dalyje numatytas turtas, jis yra pripažįstamas šeimos turtu.

Šeimos turtas turi būti naudojamas tik bendriems šeimos poreikiams tenkinti. Sutuoktinis, kuris yra nekilnojamojo daikto, priskirto šeimos turtui, savininkas, gali perleisti nuosavybės teisę į jį, įkeisti ar kitaip suvaržyti teises į jį tik gavęs kito sutuoktinio rašytinį sutikimą. Jeigu sutuoktiniai turi nepilnamečių vaikų, nekilnojamojo daikto, kuris yra šeimos turtas, sandoriams sudaryti būtinas teismo leidimas.

Šeimos turto teisinis režimas pasibaigia nutraukus santuoką, ją pripažinus negaliojančia ar sutuoktiniams pradėjus gyventi skyrium. Todėl, siekiant parduoti butą be vyro sutikimo, jums reikėtų kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo ar gyvenimo skyrium nustatymo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.