Kadangi pastarojoje darbovietėje darbas laikinas, nenorėčiau prarasti nuolatinio darbo, o per tuos metus įgyčiau man reikiamos darbo patirties neseniai įgytai naujai profesijai. Prieš kiek laiko turiu informuoti dabartinį darbdavį, kad dar metus negrįšiu?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Lietuvos Respublikos darbo kodeksas numato, kad atostogos vaikui prižiūrėti galima imti visas iš karto arba dalimis. Taigi darbuotojas, turintis teisę į šias atostogas, suderinęs su darbdaviu gali imti šias tikslines atostogas įvairiomis dalimis iki vaikui sueis treji metai.

Nagrinėjamoje situacijoje darbuotojas turi teisę prasitęsti atostogas vaikui prižiūrėti iki vaikui sueis treji metai, nors anksčiau yra pateikęs darbdaviui prašymą tik dėl atostogų suteikimo iki vakui sueis dveji metai.

Aleksandras Kovalevskis
Norėdamas prasitęsti šias atostogas darbuotojas privalo apie tai raštu įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų iki pirmosios atostogų dalies pabaigos. Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatytas ir ilgesnis įspėjimo terminas. Jokie teisės aktai nedraudžia darbuotojui vaiko priežiūros atostogų metu įsidarbinti kitoje darbovetėje ir joje dirbti. Be to, jei darbuotojas dirba keliose darbovietėse, jis turi teisę pasirinkti ar atostogomis vaikui prižiūrėti naudosis visose ar tik vienoje iš darboviečių.

Atkreiptinas dėmesys, kad pirmaisiais vaiko auginimo metais iš darbinės veiklos gaunamos pajamos turi įtaką nustatant asmeniui priklausančios motinystės (tėvystės) pašalpos dydį, antraisiais vaiko auginimo metais pašalpa mokama nepriklausomai nuo tuo metu asmens gautų pajamų, o trečiaisias vaiko auginimo metais motinystės (tėvystės) iš viso nėra mokama.

Šios aplinkybės dažnai lemia darbuotojų apsisprendimą dirbti ar nedirbti tam tikru vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.