Tokią idėją palaiko 61 proc. Lietuvos gyventojų, rodo Teisingumo ministerijos užsakymu atlikta gyventojų nuomonės apklausa.

„Per šiuos metus bus parengta visuomenės tarėjų koncepcija, kurią pristatysime visuomenei ir teisininkų bendruomenei. Jeigu rasime bendrą kalbą su visomis suinteresuotomis pusėmis, visuomenės tarėjų institutas šalies teismuose galėtų būti įteisintas dar dabartinės Seimo kadencijos metu“, - pranešime spaudai cituojamas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Parengus koncepciją, bus diskutuojama, ar bus siūloma teismų tarėjams suteikti sprendžiamąjį balsą, ar tik patariamąjį. Taip pat bus svarstoma, ar visuomenės atstovai turėtų dalyvauti visose nagrinėjamose bylose, ar tik tam tikrose ir kaip jos bus pasirenkamos.

Visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausa parodė, kad teismų tarėjų institutui nepritaria vos 12 proc. Lietuvos gyventojų, 27 proc. apklaustųjų neturi nuomonės šiuo klausimu.

Paprašyti įvardinti pagrindinius teismų tarėjų privalumus, dauguma žmonių (45 proc.) pažymėjo, kad visuomenės atstovų dalyvavimas teismų darbe paskatintų teismus tapti atviresniais visuomenei. 44 proc. apklaustųjų yra įsitikinę, kad visuomenės įtraukimas į teismų darbą priverstų teismus geriau dirbti.

Dar 40 proc. respondentų mano, kad sumažėtų korupcijos atvejų ir 32 proc. teigia, kad pagerėtų visos teisingumo sistemos darbo kokybė.