„Pergalė vis tiek bus mūsų“, – tokį plakatą su nupieštu svastikos ženklu dar gegužės 9 d. ryte Kaune, Islandijos g. pakabinę trys tautininkai nubausti baudomis nuo 144 iki 150 Eur. Jas turės sumokėti kauniečiai Justas Jarumbauskas, Justinas Daunoras ir Tomas Skorupskas.

26 metų T. Skorupskas su Stanislovo Buškevičiaus ir tautininkų koalicija „Prieš korupciją ir skurdą“ nesėkmingai patekti į šiuo metu išrinktą Seimą.

Plakatą „Pergalė vis tiek bus mūsų“ jaunieji Kauno tautininkai ant Kleboniškio tilto pakabino minint Rusijos pergalės prieš Nacistinę Vokietiją 1941-1945 m. kare dieną. Jaunuoliai tai net buvo nufilmavę ir įrašą išplatinę internete.

Pagal Lietuvos įstatymus yra draudžiama demonstruoti nacistinę ir komunistinę simboliką – tokiems simboliams priskirti ne tik oficialūs nacistinės Vokietijos, SSRS, Lietuvos SSR bei nacistinių ar komunistinių organizacijų atributai, bet ir pastarųjų modifikacijos.

T. Skorupskas teisme aiškino, kad nuo 2008 m. yra senovės baltų tikėjimo organizacijos narys, ši organizacija savo renginiuose reguliariai naudoja senovės baltų ženklą – svastiką.

„Šį ženklą taip pat galima rasti muziejuose, kuriuose yra parodomi senovės baltų ir pagonybės ženklai, simbolika, simboliai, – nurodė T. Skorupskas. – Šis simbolis su senovės baltų kultūra yra surištas žymiai anksčiau, nei Nacistinė Vokietija pradėjo egzistuoti. Už šio ženklo demonstravimą organizacijos nariai niekada nebuvo baudžiami, nes šis ženklas skiriasi nuo Nacistinės Vokietijos ženklo, kadangi nėra raudoname fone ir randamas lietuvių kultūros muziejuose.“

Jaunas vyras tikino, kad ženklas, kuris buvo ant kabinamo plakato, nebuvo skirtas Nacistinei Vokietijai propaguoti.

„Plakatą kabinau remdamasis šūkiu „Ne Rytams ar Vakarams, Lietuva-Lietuvos vaikams“, – teismui nurodė jis. – Antrajame pasauliniame kare Lietuva buvo okupuota Nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos. Plakate buvo nubrauktas Sovietų Sąjungos ženklas, kaip okupantų, kurie po karo pasiliko Lietuvos teritorijoje ir toliau buvo okupacinė jėga. Ant plakato taip pat buvo senovės baltų simbolis – svastika (be raudono fono) ir užrašas „Pergalė vis tiek bus mūsų“, t. y. lietuvių. Tokiu būdu buvo išreikštas pasipiktinimas, jog yra švenčiama pergalės diena, nors Lietuvos valstybė nieko nelaimėjo – ji liko okupuota.“

T. Skorupskas taip pat nurodė, kad plakatu nebuvo palaikoma nei Nacistinė Vokietija, nei Sovietų sąjunga.

Tuo metu J. Jarumbauskas aiškino, kad plakatą pakabino edukaciniais tiksliais. „Mano nuomone, gegužės 9-oji nėra šventė, o naujos okupacijos pradžia“, – sakė jis.

„Pagaminau plakatą ir jame nupiešiau svastikos ženklą, kaip kovotojų prieš bolševizmą simbolį – mūsų tikslas buvo parodyti, kad mums nepatinka Antrojo pasaulinio karo baigtis“, – savo poziciją teisme išdėstė fašismo ideologija besidomintis J. Daunoras.

Nors trijulė ir tikino, kad nieko, jų nuomone, nusikalstamo nepadarė, tačiau jų bylas nagrinėję teisėjai konstatavo, kad vyrai nusižengė Lietuvos įstatymams. Tiesa, jų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o vyrai buvo nubausti administracine tvarka.

Pasak teisėjų, Lietuvos tautinio jaunimo sąjungai priklausantys jaunuoliai socialiniame tinkle „Facebook“ yra įkūrę grupę „Skydas“, kurios tikslas – supažindinti kitus asmenis su fašizmo ideologija. Organizacija „Skydas“ save pristato kaip naujos lietuvių jaunimo fašistinės organizacijos užuomazga.

„Grupės „Skydas“ simbolis yra iškreipti Gediminaičių stulpai, kurie ir buvo atvaizduoti demonstruojamame plakate“, – nurodė teismas.

Prie bylos taip pat buvo pridėtas ir gegužės 9 d. „Facebook“ grupėje patalpintas jaunuolių įrašas: „Gegužės devintoji yra diena, kai vatnikai, ruskiai ir liberalai švenčia Europos pavertimą griuvėsiais. Nieko keisto, kad Europos Sąjungai tai yra „Europos diena, taikos ir vienybės šventė“. Tad nusprendėm sugadinti šį vakarėlį.“

Šokiravo užrašu apie Adolfą Hitlerį

Jaunieji tautininkai J. Jarumbauskas ir J. Daunoras buvo nubausti ne tik dėl plakato su svastikos ženklu iškabinimo, bet ir dėl to, kad birželio 7 d. naktį, apie 1 val., prie M. K. Čiurlionio tilto ant sienos dažais užrašė užrašą „Priimk Hitlerį į savo širdį“ ir nupiešė nacistinę svastiką.

J. Jarumbauskas teisme sakė, kad su J. Daunoru tą naktį „sugalvojo ką nors nupiešti, todėl kiekvienas piešė ką sugalvojo“ – užrašą apie Hitlerį užrašė J. Daunoras, o J. Jarumbauskas nupiešė svastikos ženklą. „Nemanau, kad jis buvo nacistinis“, – sakė J. Jarumbauskas.

Tuo metu J. Daunoras, kuris tą naktį taip pat Ąžuolyno parke ant betoninio tako dažais užrašė „ECO FASCISM“ ir nupiešė gyvybės runą bei svastikos ženklą, aiškino, jog gailisi dėl savo elgėsio.

„Svastikos ženklas simbolizuoja visą ideologiją“, – teigė jis.