Pasak TM Teisinių institucijų departamento Teisinės veiklos koordinavimo skyriaus vedėjo Igorio Golubajevo, antstolių veiksmai dėl piniginių sumų išieškojimo gali būti skundžiami tik teismui. Teisingumo ministerija neturi įgaliojimų tikrinti ir vertinti antstolių procesinių veiksmų, susijusių su vykdymo išlaidų apskaičiavimu.

„Tokiais atvejais asmens, nesutinkančio su antstolio vykdymo išlaidų dydžio apskaičiavimu, skundas turi būti pateiktas pačiam antstoliui, o jis turi skundą išnagrinėti per 5 darbo dienas. Jeigu antstolis patvarkymu atsisako patenkinti skundą, skundas kartu su vykdomąja byla persiunčiamas apylinkės teismui, kurio veiklos teritorijoje yra antstolio kontoros buveinė“, – sako I. Golubajevas.

Atkreiptinas dėmesys, kad antstolis gali išieškoti pinigines sumas iš skolininkui priklausančio kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, iš piniginių lėšų, esančių kredito įstaigose ar pas kitus asmenis, darbo užmokesčio bei kitų pajamų, prilygintų darbo užmokesčiui.

Pajamos, prilyginamos darbo užmokesčiui, yra visų rūšių pensijos, dividendai, stipendijos, autoriniai atlyginimai, laimėjimai loterijoje, konkursuose, grynosios pajamos už darbą žemės ūkyje, sumos, gautos už žalos atlyginimą. Civilinio proceso kodekse numatyta, kad pagal vieną vykdomąjį dokumentą iš skolininkui priklausančių pajamų galima išskaityti 20 proc., o pagal kelis vykdomuosius dokumentus – ne daugiau kaip 50 proc.

TM atstovas pabrėžia, kad piniginių sumų antstoliai negali išieškoti iš valstybinio socialinio draudimo motinystės, tėvystės ir motinystės pašalpos, išmokų vaikams, mokamų pagal Išmokų vaikams įstatymą, išeitinės išmokos, sumų, kurios mokamos darbuotojui, vykstančiam į tarnybinę komandiruotę, perkeliamam, priimamam į darbą ir pasiųstam dirbti į kitas vietoves, kompensacinių išmokų už darbuotojui priklausančių įrankių nusidėvėjimą.

„Išieškojimas taip pat negalimas iš laidojimo pašalpų bei išmokų, mokamų pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą, ir kitų tikslinių socialinių išmokų, pašalpų ir kompensacijų iš valstybės ir savivaldybių biudžetų nepasiturinčioms šeimoms ar asmenų socialinei paramai“, – pažymi I. Golubajevas.

Kaip rašoma TM pranešime spaudai, iš laikinojo nedarbingumo atvejais mokamų socialinio draudimo pašalpų, nedarbo socialinio draudimo išmokų išieškoti galima tik pagal teismo sprendimą dėl išlaikymo išieškojimo ir pagal teismo sprendimą dėl žalos, padarytos suluošinimu ar kitaip sužalojus sveikatą, taip pat atėmus maitintojo gyvybę, atlyginimo.