Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, hipotekos teisės, kaip ir šiuo metu, bus registruojamos Hipotekos registre, tačiau sutartinei hipotekai įregistruoti nereikės teismo įsikišimo.

Bendrosios kompetencijos teismai turės kompetenciją įstatymo numatytais atvejais nustatyti priverstinę hipoteką (įkeitimą). Šie pakeitimai leis sutrumpinti hipotekos registravimo laiką, nes sandorio šalis dokumentus teiks tik notarui, kuris duomenis apie hipotekos sandorį Hipotekos registrui perduos elektroniniu būdu, o šio registro tvarkytojas - susijusiems registrams.

Civilinio kodekso pataisomis taip pat nutarta įtvirtinti nuostatą, leidžiančią įkeisti įmonę kaip turtinių teisių kompleksą arba įmonės dalį. Įmonės hipotekai bus nustatomos specialios hipotekos nustatymo ir išieškojimo iš įmonės taisyklės. Kaip anksčiau yra minėjęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius, šiuo atveju įmonės įkeitimas daugeliu atveju yra pakaitalas asmeninio laidavimo, o tai reiškia priėjimą prie paskolų, rizikuojant ne visu savo ir šeimos turtu, o rizikuojant tiktai tuo verslu, kurio naudai ir imamas kreditas.

Šiuo metu yra taikomas dvigubas hipotekos ir įkeitimo sandorių teisinis tyrimas: hipotekos ir įkeitimo sandorių teisėtumą tikrina ir notaras, ir hipotekos teisėjas.