„Iš Vyriausybės rezervo fondo buvo skirta 550 tūkst. litų darbams atlikti po šio įvykio. Todėl dalį šių lėšų nusprendėme panaudoti iš dalies kompensuoti, kad žmonės galėtų nusipirkti vaistų, galėtų išvažiuoti pailsėti į Druskininkus ar kitas vietas, kur geras oras ir gera aplinka“, - trečiadienį po pasitarimo Seime dėl padėties Ukmergės teisme sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Iš viso 2012 metų gruodžio 18 dieną šiame teisme dirbusiems asmenims bus išmokėta po penkių minimalių mėnesio algų (MMA) dydžio kompensaciją, tai yra maždaug po 5 tūkst. litų.

„Kiekvienas darbuotojas jau yra gavęs pusantros minimalios mėnesio algos kompensaciją. Kadangi lapkričio 8 dieną Teisėjų tarybos posėdyje priimtas nutarimas dėl trijų su puse MMA kompensacijų mokėjimo, artimiausiu metu pinigai pasieks kiekvieną teismo darbuotoją“, - tvirtino G.Kryževičius.

Lapkričio 8 dienos sprendimu iš viso pašalpoms skirta per 180 tūkst. litų.

Pagal Teisėjų tarybos sprendimą, jas gaus Ukmergės rajono apylinkės teisme iki 2012 metų gruodžio 18 dienos pradėję dirbti ir šiame teisme tebedirbantys arba nebedirbantys asmenys.

„Tačiau tai nereiškia, kad tai yra kompensacijos, kuriomis atlyginta žala, padaryta sveikatai“, - pabrėžė G.Kryževičius.

Anot jo, dėl žalos, padarytos Ukmergės teismo darbuotojų sveikatai, „yra šiek tiek procedūrinių sunkumų“. Mat kol kas jokiais medicinos dokumentais nenustatyta, kokia konkreti žala padaryta, tik fiksuota, kad yra apsinuodijimas gyvsidabrio garais.

„Ikiteisminio tyrimo procedūrose (...) daromos medicinos ekspertizės, tikimės, kad ekspertai medikai nustatys žalos, padarytos teismo darbuotojams, laipsnį. Po to kiekvienas gali kreiptis, prašydamas žalos atlyginimo bendra tvarka kaip numato Civilinis kodeksas“, - aiškino Teisėjų tarybos vadovas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė po pasitarimo pranešė, kad išspręstas klausimas dėl gyvsidabriu apsinuodijusių asmenų sanatorinio gydymo.

„Ligonių kasų vadovas informavo, kad finansavimas bus užtikrintas ir jokių kvotų papildomai nereikės“, - sakė ji.

Anot parlamento vadovės, lieka neišspręstas klausimas dėl užteršto seno teismo pastato. Jo esą niekas nenori imti savo žinion.

„Čia labai aktuali tema, dar nėra ištirta, kiek jis garuoja, kiek eina užterštumo į aplinką ir pačiame pastate“, - tvirtino L.Graužinienė.

Laikinoji Ukmergės apylinkės teismo pirmininkė Edita Zarembienė teigė, kad teismo darbas pamažu normalizuojasi. Visi teismo darbuotojai pagaliau įsikūrė viename - policijos komisariato - pastate.

„Gavome vieną trečio aukšto sparną ir įsikūrėme. Persikėlėme, sustatėme baldus, susinešėme bylas, jaučiamės įsikūrę ir pradėję normaliai dirbti“, - teigė ji.

Iš senojo pastato paimti daiktai - baldai, bylos - patikrinti visuomenės sveikatos specialistų.

„Kiekvienam baldui turime dokumentą, kad jis yra demerkurizuotas ir tinkamas naudoti“, - sakė E.Zarembienė.

Ji tvirtino, kad daugiau jų sveikatos niekas netikrino, tačiau visiems nurodyta, pablogėjus savijautai kreiptis į šeimos gydytoją. Ji pabrėžė, kad reabilitacijos klausimas apnuodytiems žmonėms - labai svarbus.

Be to, jau projektuojamas naujas Ukmergės teismo pastatas. Kitąmet jo projektui skirta 1,5 mln. litų.

Ukmergės rajono apylinkės teisme nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų kovo per kelis kartus buvo surinkti beveik trys kilogramai gyvsidabrio.

Ukmergės rajono apylinkės teismas šiuo metu dirba Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose.

Atlikus laboratorinius sveikatos tyrimus, 40 Ukmergėje dirbančių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu.