Tai gali tapti precedentu nagrinėjant ir kitus autorinių turtinių teisių perleidimo, licencijavimo klausimus.

Autoriaus teisės ir keli jų turėtojai

Teisinis ginčas kilo, kai rašytojas, režisierius Vytautas V. Landsbergis ir muzikos autorius Gediminas Storpirštis savo turtines teises į kūrinį „Briedis Eugenijus“ perdavė dviems subjektams – VšĮ „Ramios bitės“ ir UAB „Baltijos reklamos projektai“.

Įstatymuose numatyta, kad turtinės autorių teisės yra savarankiškos, kitaip tariant, jos gali būti atskiriamos viena nuo kitos ir priklausyti skirtingiems subjektams. Tačiau rinkoje pasirodžius antrajai vaikams skirtai kompaktinei plokštelei „Briedis Eugenijus“, tarp turtinių teisių turėtojų kilo ginčas dėl muzikinio kūrinio, t. y. dainų, sukurtų spektakliui vaikams „Briedis Eugenijus“, panaudojimo, išleidžiant jas dviejose kompaktinėse plokštelėse tuo pačiu pavadinimu.

Dėl autoriaus turtinių teisių pažeidimo „Ramios bitės“ pateikė ieškinį V. V. Landsbergiui, G. Storpirščiui ir „Baltijos reklamos projektai“, tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas bei Vilniaus apygardos teismas ieškinį atmetė. LAT spendimu byla grąžinama Vilniaus apygardos teismui nagrinėti iš naujo.

Parduoti galima ir tik dalį turtinių teisių

Vilniaus miesto apylinkės teismas dar 2010 m. buvo pateikęs išvadą, jog autoriaus turtinės teisės nebuvo pažeistos, nes kompaktinėse plokštelėse išleisti kūriniai yra visiškai skirtingi: ieškovo kompaktinėje plokštelėje įgarsinta pasaka, o atsakovo – dainos iš spektaklio. Tačiau LAT išaiškino, kad pagal autorinę sutartį parduodama tik tiek autoriaus teisių, kiek jų reikia konkrečios sutarties tikslams pasiekti. „Briedžio Eugenijaus“ atveju, vieniems – išleisti muzikinę plokštelę, o kitiems – pastatyti spektaklį.

Pasitaiko tokių situacijų, kai sutartyje nėra nurodyta, kaip autoriaus kūrinys gali būti panaudojamas. Tokiu atveju turi būti laikoma, kad autorinė sutartis sudaryta tik dėl tų kūrinio naudojimo būdų, kurie sutarties šalims yra būtini siekiant tikslo, dėl kurio sutartis ir buvo pasirašyta.

Teisė išleisti ir platinti kūrinį yra viena iš autoriaus turtinių teisių, kurios būna nurodytos sutartyje. Šiuo atveju atsakovas „Baltijos reklamos projektai“ teigė turėjęs teisę išleisti kompaktinę plokštelę su spektaklio „Briedis Eugenijus“ dainomis, nes pagal autorinę sutartį įgijo išimtines turtines teises į šį spektaklį.

Tačiau LAT išaiškino, kad kilus ginčui dėl turtinių teisių perdavimo apimties, taikoma vadinamoji siaurinamojo autorinės sutarties aiškinimo taisyklė. Paprasčiau tariant, kilus neaiškumams dėl sutartimi perduotų teisių apimties, vertinama, kad yra perduotos tik tos teisės, kurios yra reikalingos pasiekti sutartyje nurodytą tikslą, bet ne daugiau.

Pavyzdžiui, jeigu autorius leidžia pastatyti spektaklį, tai nereiškia, kad jis leido to spektaklio dainas išleisti muzikinės plokštelės pavidalu.