L. Stankūnaitė siekė, kad pasimatymai vyktų neutralioje aplinkoje, tačiau visais atvejais susitikimai vyko Garliavoje.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Kėdainių rajono apylinkės teismas posėdyje rašytinio proceso tvarka šalims nedalyvaujant išnagrinėjo antstolės Sonatos Vaicekauskienės prašymą dėl leidimo taikyti prievartą bei jėga iš Neringos Venckienės paimti L. Stankūnaitės ir Drąsiaus Kedžio aštuonmetę dukrą. Teismas antstolės prašymą patenkino. Beje, po šio teismo sprendimo S. Vaicekauskienė sulaukė grasinimų bei paprašė policijos apsaugos.

Teismas nusprendė, kad mergaitė iš Venckų namų Garliavoje gali būti paimta bet kurią savaitės dieną, įskaitant ir savaitgalius. Taip pat pabrėžiama, kad prievarta gali būti naudojama tik prieš tuos asmenis, kurie trukdys įvykdyti sprendimą, o ne prieš pačią mergaitę.

Penktadienį Garliavoje baimindamiesi galimo mergaitės paėmimo jėga susirinko kelios dešimtys Venckų ir Kedžių šalininkų.

L. Stankūnaitė į Kedžių namus atvyko apie 10 val., o po valandos į Garliavą atvažiavo ir S. Vaicekauskienė bei Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis. O apie 11.20 val. prie Venckų namų atvyko didelės policijos pajėgos. Būrys policijos pareigūnų įėjo į Venckų kiemą, tarp jų ir Venckų šalininkų kilo susistumdymai. Iš namo girdėti mergaitės klyksmas, kad ji nenori išvažiuoti.

Apie dvi dešimtis policininkų užėmė pozicijas prie įėjimo į Venckų namą ir neleidžia prisiartinti susirinkusiems žmonėms.

Apie 11.50 val. iš Kedžių namų išėjusi antstolė pasakė, kad mergaitės paimti nepavyko, nes to padaryti neleidę seneliai (D. Kedžio tėvai). Po to antstolė išvažiavo.

Po keleto minučių iš namo išėjo ir apsiverkusi L. Stankūnaitė. Minia, pamačiusi, kad ji išėjo be dukros, ėmė ploti. L. Stankūnaitė, lydima apsaugininkų, išvažiavo nieko nepakomentavusi.

Joms išvykus į namus parskubėjo N. Venckienė. Eidama į namą jį pranešė, kad mergaitę pareigūnai sumušė.

A. Skučienei prakirsta lūpa. Sumušta ir L. Kedienė, rankose laikiusi anūkę. Mušant močiutę, teigiama, kliuvę ir mergaitei - jai, pirminiais duomenimis, sumuštas šonas.

Apie 12.15 val. L. Stankūnaitė vėl atvyko į Kedžių namus. Ji įėjo į vidų. Išbuvusi ten kelias minutes L. Stankūnaitė išėjo į lauką ir įsėdo į saugomą autobusiuką, tačiau neišvažiavo. Name liko jos advokatas Gintaras Černiauskas.

Apie 12.35 val. L. Stankūnaitė, pasėdėjusi autobusiuke, išvažiavo.

N.Venckienė žurnalistams papasakojo, kad bandant jėga išvežti mergaitę, ją sužalojo jos apsaugininkai (mažylei yra skirta policijos apsauga): „Tempė, traukė. Nubrozdinimai ant pilvo, kaklo“. Pasak globėjos, įsismarkavusius pareigūnus sustabdė Vaiko teisių apsaugos darbuotojos.

N. Venckienė ketina kreiptis į teisėsaugą su prašymu pradėti ikiteisminius tyrimus pareigūnams ir L. Stankūnaitei dėl kūno sužalojimo.

Galimybės kreiptis į teisėsaugą neatmeta ir L. Stankūnaitės advokatas G. Černiauskas. Advokato teigimu, Kedžių namuose jį apstumdę policininkai.

Tačiau policija kategoriškai neigia jėgos panaudojimą. Kauno policijos išplatintame pranešime rašoma: „Policijos pareigūnai paneigia viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad šiandien Garliavoje, prieš mergaitę, ar kitus asmenis buvo naudota jėga, guminės lazdos, ar kitokia prievarta“.

Po to, kai į Kedžių namus atvyko antstolė bei policijos atstovas, sveikatos problemomis ėmė skųstis L. Kedienė. Į Garliavą buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsakydama į judėjimo „Drąsiaus kelias" kreipimąsi, pabrėžė, kad ginti vaiko interesus ir užtikrinti jo teisių apsaugą yra mūsų pareiga, kuri jokiu būdu negali būti paminta.

Prezidentė ne kartą yra išsakiusi poziciją, kad mergaitės interesai yra svarbiausia ir vaiko interesų apsauga turi būti garantuota, ir savo pozicijos nekeičia. Prievarta, pasak Prezidentės, vaiko atžvilgiu netoleruotina. To neleido daryti ir Kėdainių rajono apylinkės teismas 2012 m. kovo 22 d. nutartyje, kurioje teismas konstatavo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti, penktadienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

DELFI primena, kad dar praėjusių metų gruodžio 16-ąją Kėdainių rajono apylinkės teismas nusprendė dukrą grąžinti L. Stankūnaitei. Tačiau iki numatyto termino – gruodžio 30-osios – sprendimas nebuvo įvykdytas. Buvo teigiama, kad mergaitė atsisako vykti pas mamą, o N. Venckienė nesiruošia prievarta mergaitės vežti motinai. Tačiau Kauno apygardos teismo teisėja nuolat pabrėžia, kad nedraudžia mergaitei matytis su mama – esą pati mergaitė to nenori.

Paskutinį kartą N. Venckienė buvo prašyta mergaitę atvežti į policiją ir perduoti mamai sausio 11-ąją. Tačiau teismo sprendimas neįgyvendintas iki šiol.