"Jeigu pati mama pasakytų, kad nežiūrint palankaus teismo sprendimo, bet matydama kad šitoje situacijoje neįmanoma padėti taško: "Aš kažkuriam laikui sutinku, tegul ta mergaitė kuriam laikui gyvena toliau pas globėją, globojama tų pačių senelių", beje, kur ji ten jau seniai gyvena, tai turbūt ji pasielgtų tikrai išmintingiausiai", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento vadovė.

"O gal po 10-20 metų ta pati mergaitė ateitų pas tą mamą ir padėkotų jai, kad ji padarė tokį išmintingą sprendimą, taigi, šiuo atveju, tai tik jos valioje, bet be abejo, jeigu nei viena pusė nenusileidžia, žiūri tik teismo sprendimo, tai pagal teismo sprendimą vaikas šiandien turi būti pas mamą", - aiškino I.Degutienė.

Seimo pirmininkė taip pat tvirtino, kad vis dėlto politikams "nereikėtų dar labiau papilti alyvos į degančia ugnį".

I.Degutienės teigimu, manant susipriešinimą visuomenėje, vieninteliai, kurie gali padėti tašką šioje istorijoje, yra šeimos nariai.

"Žiūrėdama tokį atvejį, kad nei viena iš suaugusiųjų pusių, nenori nusileisti, nežiūrint, kad yra priimtas teismo sprendimas ir toliau yra draskomas vaikas, to vaikelio į skutus gyvenimas yra sugriautas, tai gal tikrai reiktų suaugusiems sveiko proto, kad būtų padėtas taškas šioje beprotiškoje istorijoje", - teigė parlamento vadovė.

Pagal Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį, mergaitės globa atiduota jos motinai L.Stankūnaitei. Praėjusį ketvirtadienį Kėdainių rajono apylinkės teismas išdavė leidimą antstolei Sonatai Vaicekauskienei prievarta paimti vaiką iš N.Venckienės namų. Ši teismo nutartis neskundžiama.

Kitą dieną po šio teismo sprendimo Prezidentūra išplatino pareiškimą, kad mergaitės interesai yra svarbiausia ir vaiko interesų apsauga turi būti garantuota. Prievarta, pasak D.Grybauskaitės, vaiko atžvilgiu netoleruotina. Pareiškime taip pat buvo pabrėžta, kad to neleido daryti ir Kėdainių rajono apylinkės teismas nutartyje, kurioje konstatavo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti.

Teismo sprendimo dėl D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters perdavimo motinai penktadienį nepavyko įgyvendinti kilus sumaiščiai ir konfliktui, kuomet mamai esant su vaiku mergaitės senelių namuose antstolė atvyko perimti vaiko.

Kauno policija po incidento teigė, kad prievarta nebuvo panaudota, o konfliktas buvo kilęs tarp Drąsiaus Kedžio artimųjų ir vaiko motinos. Internete išplatintame vaizdo įraše matyti, kad konflikte dalyvavo ir mergaitės motiną saugojantys kaukėti pareigūnai.

Kėdainių rajono apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė N.Venckienės globojamą jos velionio brolio D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą perduoti jos motinai, tačiau sprendimas iki šiol neįvykdytas. N.Venckienė teigia, kad mergaitė atsisako vykti pas motiną.