L.Cascioli, parašęs knygą „The Fable of Christ“ ("Kristaus mitas"), bylinėtis prieš E.Righi pradėjo prieš trejus metus, kai kunigas pasmerkė autorių parapijos laikraštyje už tai, kad šis suabejojo Kristaus istoriniu egzistavimu.

Viterbo teisėjas Gaetano Mautone trečiadienį skyrė pradinio bylos klausymo datą šio mėnesio pabaigai ir nurodė kunigui E.Righi pasirodyti teisme.

Anksčiau teisėjas buvo atsisakęs imtis bylos, bet apeliacinis teismas sutiko su L.Cascioli teigimu, jog yra rimto pagrindo apkaltinti kunigą E.Righi „naudojimusi žmonių patiklumu“, todėl teisėjas buvo priverstas bylą išnagrinėti.

L.Cascioli tvirtina, jog nesama patikimų įrodymų, kad Palestinoje pirmame mūsų eros amžiuje gyveno ir mirė Jėzus. Vieninteliai įrodymai – evangelijose, kuriomis krikščionys tiki neabejodami.

L.Cascioli bylinėjimasis kulminaciją pasiekė praėjusių metų balandį, kai jis pateikė kaltinimus „naudojimusi žmonių patiklumu“ ir „apsimetimu“ – tai yra Italijos baudžiamajame kodekse surašyti nusikaltimai.

Pensininkas tvirtino, kad, neskaitant Biblijos, visi duomenys apie Jėzaus egzistavimą mus pasiekė per autorius, kurie gyveno „po to, kai gyvavo hipotetinis Jėzus“, todėl jie nėra patikimi liudytojai.

Aršusis ateistas taip pat laikosi nuomonės, kad ankstyvieji krikščionių rašytojai Jėzų maišė su Jonu iš Gamalos, kuris buvo prieš romėnus nusiteikęs maištininkas žydas, gyvenęs pirmojo amžiaus Palestinoje

Romos istorikai Tacitas ir Svetonijus savo rašiniuose užsimena apie „Christų“ arba „Chrestų“, bet jie rašė „gerokai vėliau nei gyveno numanomas Jėzus“ ir jų informacijos šaltinis buvo nuogirdos.

Tėvas E.Righi sakė, kad Kristaus egzistavimo įrodymų religiniuose ir pasaulietiniuose tekstuose yra daugybė. Bet kokiu atveju milijonai žmonių 2000 metų tikėjo, kad Kristus vienu metu yra ir žmogus, ir Dievo sūnus.

„Jei L.Cascioli vidury dienos nemato saulės danguje, tai jis negali su manimi bylinėtis dėl to, kad aš ją matau, o jis – ne“, - sakė kunigas.

L.Cascioli sakė, kad nutrauks bylinėjimąsi, jei E.Righi iki mėnesio galo pateiks nenuginčijamų įrodymų, jog Jėzus egzistavo.

Vatikanas kol kas atsisakė komentuoti šią situaciją.