Į akis ėmus žvelgti bankrotui, vienas iš užeigos savininkų, Ronanas Lawlessas (Ronanas Lolesas) nusprendė imtis veiksmų.

"Mes neturėjome visai jokio pasirinkimo, - trečiadienį valstybinei radijo stočiai RTE sakė 33 metų R.Lawlessas. - Bet kuriuo atveju kitą mėnesį verslas užsibaigtų".

Antradienio vakare antrajame baro aukšte knibždėjo kone du šimtai žmonių, kurie visoje šalyje įsigaliojus tikru iššūkiu tapusiam draudimui, atėjo čia parūkyti.

Kaip sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė žiniasklaidai, už įstatymo laikymąsi atsakingi pareigūnai, praminti "Vėžio policininkais" (Cancer Cops), pradėjo įvykio tyrimą. Bet kuris draudžiantį rūkyti įstatymą pažeidęs asmuo gali būti nubaustas 3 000 eurų (10 350 litų) bauda.

Dėl šio draudimo, kuriuo siekiama apsaugoti barų darbuotojus nuo pasyvaus rūkymo, šalis pasidalijo į dvi priešingai galvojančias stovyklas - šioje šalyje cigaretė ir tamsaus "Guinness" alaus bokalas nuo seno laikomi neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi.

"Pinta ir dūmas - neatskiriama airiškos tradicijos dalis, ir duok Dieve, kad tik ji tęstųsi", - radijo stočiai RTE sakė vienas iš užeigos "Fibber Magee's" lankytojų.

Airijos vynininkų federacija (AVF), atstovaujanti šešiems tūkstančiams kaimo vietovėse veikiančių barų, teigia, kad gegužę ir birželį jų pardavimo apimtys smuko maždaug 15-25 procentų.

"Daugelis mažų, kaime veikiančių šeimyninių barų nukentėjo ypač smarkiai, - sakė AVF prezidentas Seamusas O'Donoghue (Šeimusas O'Donohju). - Esame rimtai susirūpinę dėl jų pragyvenimo šaltinių".

Tačiau praėjusį mėnesį laikraščio "The Sunday Tribune" atlikta apklausa parodė, kad draudimas rūkyti daugumą Airijos barų paveikė labai nežymiai arba nepaveikė išvis. Penki procentai paklaustų užeigų teigė, kad jų apyvarta išaugo.

Pasak vyriausybės, naujųjų taisyklių laikosi 97 proc. Airijos darboviečių.

Pasaulis akylai stebi mėginimus uždrausti rūkyti. Birželį Airijos pavyzdžiu pasekė Norvegija, o puspenkto tūkstančio anglų gydytojų šią savaitę panašių priemonių pareikalavo imtis ir Jungtinės Karalystės vyriausybę.