Vyro kūnas, datuojamas iki laikotarpio nuo 2900 iki 2500 prieš Kristų, buvo aptiktas palaidotas kapinėse, kuriose paprastai būdavo laidojamos moterys iš Vario amžiaus Virvelinės keramikos kultūros.

Skeletas buvo aptiktas Čekijos sostinėse Prahos priemiestyje. Jo galva rytų pusėje, o kūną supo namų puodai, kuriuos dažniausiai laidodavo tik su moterimis.

„Iš istorijos ir etnologijos žinome, kad šio periodo žmonės rimtai žiūrėdavo į laidotuvių apeigas, tad mažai tikėtina, jog ši kūno pozicija buvo klaidinga“, – sakė tyrimui vadovaujanti archeologė Kamila Remisova Vesinova.

„Kur kas labiau tikėtina, kad tai buvo vyras su kitokia seksualine orientacija, tikriausiai homoseksualas ar transseksualas“, – pridūrė ji.
Virvelinės keramikos kultūroje, prasidėjusioje vėlyvajame Akmens amžiuje ir viršūnę pasiekusiame Bronzos amžiuje, vyrai paprastai buvo laidojami gulintys ant dešiniojo šono, o jų galvos būdavo padedamos vakarų kryptimi. Moterys guldytos ant kairės pusės, galva nukreipta į rytus. Abiejų lyčių atstovai buvo padedami suriestoje pozicijoje.

Vyrai buvo laidojami kartu su ginklais ir titnago peiliais, taip pat su šiek tiek maisto ir gėrimų, kurių jam būtų prireikę kitoje pusėje.
Moterys laidotos su vėriniais iš dantų, naminiais gyvūnais ir vario auskarais, taip pat su puodais ir kiaušinio formos puodu, kuris buvo statomas prie kojų.

„Tai, ką mes čia matome, neatitinka tradicinių Virvelinės keramikos kultūros normų. Kapas Terronskos gatvėje 6, Prahoje, yra orientuotas į kairę pusę, o galva žiūrį į vakarus. Ovalo, kiaušinio formos puodas, paprastai siejamas su moterų laidojimu, buvo rastas prie skeleto pėdų. Nebuvo rasta jokių su vyrų laidojimu siejamų objektų – ginklų, akmeninių kirvių ar titnago peilių“.

„Mes manome, kad tai vienas iš ankstyviausių „transseksualų“ ar „trečios lyties“ kapų Čekijoje“, – pažymėjo archeologė Katerina Semradova spaudos konferencijoje antradienį.