Ar tai pavyks naujajai daugumai: nomenklatūrine praeitimi užgrūdintiems socialdemokratams, neaiškiais motyvais į partiją susibūrusiems socialliberalams ir daugiau ambicijų nei amunicijos turinčiai Naujajai demokratijai - išryškės jau per pirmąjį Vyriausybės veiklos šimtadienį.

Prieš keletą dienų JAV prezidentas Georgas Bushas ir valstybės sekretorius Colinas Powellas atsiuntė laiškus Lietuvos vadovui Valdui Adamkui, kuriuose giriamas “Mažeikių naftos” ir Rusijos kompanijos “Jukos” ilgalaikio bendradarbiavimo susitarimas. Diplomatai neoficialiuose pokalbiuose nedviprasmiškai pripažįsta, kad Lietuvos kelias į NATO bei Europos Sąjungą vienareikšmiai “eina per “Williams”.

Tačiau G.Busho ir C.Powello “laiškų fone” naujosios daugumos kandidatas į Vyriausybės vadovus Algirdas Brazauskas ėmė šantažuoti laikinąjį premjerą Eugenijų Gentvilą “nelaiminti” “Jukos” ir “Mažeikių naftos” susitarimo.

Dar kategoriškesnis buvo kitas Seimo socdemų vadas Vytenis Andriukaitis. “Williams” jis, neturėdamas jokių įrodymų, pavadino “korumpuota kompanija”. Išplatintas anoniminis raštas, kuriuo, neva demaskuotas amerikiečių investuotojas. Tačiau iškilus autorystės klausimui, V.Andriukaitis atsiribojo nuo anoniminio rašto, teigdamas nemokąs anglų kalbos.

Socialdemokratai ir socialliberalai atsiribojo nuo V.Andriukaičio. Socdemai buvo priversti visą savaitę teisintis, nekeisią trijų Lietuvos prioritetinių krypčių užsienio politikoje: integracijos į NATO, ES bei gerų kaimynystės santykių.

A.Brazauskas, Prezidento V. Adamkaus pristatytas, kaip kandidatas į premjerus, mušėsi į krūtinę, kad jokių netikėtumų užsienio politikoje nebūsią. Tiesa, Seimo konservatorių frakcijoje priremtas, ką rinktųsi NATO ar gerus santykius su Rusija, jei artėjant stojimo datai Rusija iškeltų tokį klausimą, A.Brazauskas išsisuko nuo tiesioginio atsakymo, teigdamas, kad tai labai teorinis klausimas.

Kokia Lietuvos piliečių nuomonė dėl mūsų šalies politinių orientacijų į JAV bei Europos Sąjungą? Šiuos klausimus šių metų birželio 22 - 25 dienomis viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studija Spinter pateikė 500-ams vyresnių nei šešiolika metų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojų.

Dauguma tyrimo dalyvių neturi aiškios nuomonės dėl JAV pozicijos Lietuvos atžvilgiu. Ketvirtadalis linkę manyti ją esant palankią, beveik tokia pat dalis apklaustųjų laikosi priešingos pozicijos. Pasirinkę atsakymo variantą “kita” dažniausiai nurodė, jog valstybių santykiuose nėra simpatijų, o tik pragmatiški interesai.

Pusė tyrimo dalyvių linkę manyti, jog Lietuva pirmiausia turėtų orientuotis į Europos Sąjungą. Glaudesnius santykius ir orientaciją į JAV prioritetu išskyrė 17 proc. apklaustųjų. 7 procentai respondentų mano, jog Lietuva turi eiti savo keliu, nesidairydama į ekonomiškai pajėgiausias valstybes.

Jūsų nuomone, ar Amerika yra palanki Lietuvai?

Taip	                  25,5
Ne	                  23,9
Kita	                  14,2
Neturi nuomonės/neatsakė  36,4
Viso:	                   100

Jūsų nuomone, į ką labiau turėtų orientuotis Lietuva – į ES ar JAV? (proc.)

Į ES	                  49,2
Į JAV	                  16,7
Į abi vienodai	          22,8
Nei į vieną iš jų	  6,9
Neturi nuomonės/neatsakė  4,4
Viso:	                   100