Kadenciją baigęs Prezidentas A.Brazauskas, duodamas interviu Lenkijos žiniasklaidai, pareiškė, kad šiai Vyriausybei beliko keletas mėnesių.

Socialdemokratų ir dalies socialliberalų aistras kaitina ne premjero Rolando Pakso asmeninės charakterio savybės, o artėjantis “Lietuvos dujų” privatizavimas, teigia Seimo Liberalų frakcijos seniūnė Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

Strateginių įmonių privatizavimas, realiai prasidėsiantis rudenį, - esminis įvykis.

Seimo Socialdemokratų frakcijos Informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas taip pat nebeslepia, kad socialliberalai ne dėl ideologinių nuostatų dairosi į kairę, tik norėdami spustelti Vyriausybę ir pasiekti savo tikslų. “Socialliberalų spaudimas liberalams susijęs tik su “Lietuvos dujų” privatizavimu”, - atverčia liberalus gąsdinančias socialliberalų kortas G.Kirkilas.

Taigi, akivaizdu: kiek gyvuos R.Pakso Vyriausybė, lems ne koalicijos pamatų tvirtumas, o numanomi įsipareigojimai “tautiniam kapitalui”.

Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos vienas vadovų, Naujosios sąjungos (socialliberalų) Klaipėdos skyriaus pirmininkas Antanas Bosas, suvienijęs jėgas su buvusios nomenklatūros atstovu, nūnai turtingiausiu tautiniu kapitalistu Bronislovu Lubiu, neabejingi artėjančiam “Lietuvos dujų” pardavimui.

Rusijos dujų koncernas “Gazprom” jau pareiškė ketinąs dalyvauti privatizuojant “Lietuvos dujas”. Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija bei didžiausia Baltijos valstybėse azoto trąšų gamybos bendrovė "Achema", kuriai ilgą laiką vadovavo B.Lubys, pranešė šią savaitę pradedančios kartu su “Gazprom“ kurti konsorciumą “Lietuvos dujoms” privatizuoti. Planuojama į jį kviesti ir Vakarų kompanijų.

Seimo socialliberalai ketina siekti, kad “lietuviškam kapitalui” būtų suteiktos geresnės sąlygos dalyvauti privatizuojant "Lietuvos dujas". Tad gimstančiame konsorciume dalyvausiančios Vakarų kompanijos gali būti tik kukli priedanga.

Ūkio ministras Eugenijus Gentvilas ne kartą pripažino, kad Vyriausybė patiria didžiulį tarpininkų ir antrinių Rusijos dujų gigantų spaudimą dėl dalyvavimo privatizuojant Lietuvos bendrovę. Teigiama, kad nuo to, kokios antrinės kompanijos bus priimtos į “Lietuvos dujų” privatizavimo konsorciumą, priklausys Vyriausybės likimas.

Su “Gazprom” susijusios bendrovės Lietuvoje yra “Itera Lietuva” bei “Stella Vitae”, kurių žymiausias akcininkas - Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos vadovas A.Bosas, vienas dalininkų buvo ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Lietuva per metus suvartoja 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų. “Lietuvos dujos” įsiveža tik trečdalį. Bendrovėms “Itera” ir “Stella Vitae” už kiekvieną tūkstantį kubinių metrų lieka apie 4 dolerius. Susidaro nemažas kapitalas. Jis dabar vadinamas “lietuvišku kapitalu”.

Politikos kuluaruose kalbama, neva Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas V.Uspaskichas, kuris iki tapdamas politiku tarpininkavo Rusijos koncernui “Gazprom”, parduodančiam Lietuvoje dujas, norėtų, kad kuo ilgiau ši įmonė liktų valstybės. Esą tokią poziciją įtakingas Seimo Naujosios sąjungos frakcijos valdybos narys V.Uspaskichas užėmė neva dėl to, kad A.Bosas ir B.Lubys stengiasi jį pašalinti “iš žaidimo”. Be to, V.Uspaskicho, turinčio gerų kontaktų Maskvoje, pozicijos Vilniuje susilpnėjusios pasikeitus “Gazprom” vadovybei - Remas Viachirevas neteko “Gazprom” valdybos pirmininko pozicijų.

Beje, kaip tik Seimo Ekonomikos komiteto narių socdemų ir socialliberalų balsais nuspręsta siūlyti, kad “Lietuvos dujų” privatizavimo reikalai būtų perkelti iš Vyriausybės kompetencijos į Seimą. V.Uspaskicho vadovaujamas Ekonomikos komitetas taip pat pasiūlė, kad Seimui būtų suteikta teisė priimti sprendimus dėl reorganizuojamos "Lietuvos energijos" įstatinio kapitalo bei įsipareigojimų paskirstymo.

Premjeras R.Paksas jau nedviprasmiškai sako, kad Vyriausybės iniciatyvos užstringa būtent parlamente.

Liberalas Algimantas Matulevičius ironizuoja, kad kai kurie kolegos valstybės gyvenimą visiškai sutapatina su “uabo” veikla.

Klausimų lieka dar mažiau, prisiminus kitas pastarųjų dienų detales. Naujoji sąjunga laisvą ūkio viceministro postą pasiūlė buvusiam "Lietuvos energijos" vadovui socialliberalui Virmantui Jurgaičiui. Jis dirba bendrovės "Achema" konsultantu.

Atsistatydinus iš viceministro posto Rimantui Vaitkui, nėra kas kuruoja branduolinę energetiką ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo reikalus.

Ūkio ministras liberalas E.Gentvilas delsia tvirtinti siūlomo į pavaldinius “tautinio kapitalisto”, pretenduojančio tapti “Lietuvos dujų” dalininku, B.Lubio bendražygio. O kas galėtų paneigti, kad senasis B.Lubio bičiulis V.Jurgaitis deleguojamas į strateginių įmonių privatizavimui diriguojančios ministerijos viceministro vietą ne atsitiktinai?