Donaldas Tuskas, Europos Tarybos prezidentas, pristatė Brexit derybų gairių projektą, kuris buvo pateiktas likusioms 27 bloko narėms. Projektas bus aptartas šalių sostinėse ir galutinai suderintas prezidentų ir ministrų pirmininkų suvažiavime balandžio pabaigoje. Čia bus galutinai nutarta ES pozicija prieš pradedant derybas dėl JK pasitraukimo.

Štai keletas pagrindinių gairių punktų:

Jokių lygiagrečių derybų

Savo laiške, kuriame oficialiai pranešė ES, kad pradeda „Brexit“ procesą, premjerė Theresa May pareiškė norinti „susitarti dėl ateities bendradarbiavimo sąlygų, taip pat ir dėl pasitraukimo sąlygų“.

Gairėse (ir D. Tusko spaudos konferencijoje) buvo aiškiai pasakyta, kad derybos dėl ateities partnerystės bus įmanomos tik tada, kai matysis „pakankamas progresas“ pasitraukimo procese. Taip pat minima, kad ES27 nuspręs, koks tas „pakankamas progresas“ turėtų būti.

Jokių ateities sandorių, kol JK nepasitraukė iš ES

Gairėse rašoma, kad susitarimas dėl ES ir JK tolimesnių santykių gali būti „suderintas tik tada, kai JK taps trečiąja šalimi“. Kitais žodžiais tariant – kai oficialiai išstos iš bloko.

Pridedama, kad viso proceso metu ir prieš pradedant derybas dėl tolimesnių ryšių, „vis dar galioja dabartiniai ES reguliavimo, priežiūros, biudžeto ir vykdymo instrumentai ir struktūros“.

Tai nepatiks Brexit ministrams, kurie pageidauja, kad D. Britanija būtų pašalinta iš Europos teisingumo teismo jurisdikcijos tą pačią akimirką, kai pasitrauks iš bloko.

Skyrybos: piliečių teisės, pasitraukimo sąskaita, Šiaurės Airija

Pagrindiniai ES prioritetai 50-tojo straipsnio skyrybų byloje:

• Užtikrinti ES piliečių teises ir statusą D. Britanijoje ir JK piliečių teises „žemyne, kuris bus paliestas JK pasitraukimo iš sąjungos“.

• Išvengti teisinio vakuumo verslo subjektams, kuriems nebegalios ES sutartys.

• Pasiekti finansinį susitarimą – D. Britanijos pasitraukimo sąskaitą, kuri atlygins JK teisinius ir finansinius įsipareigojimus ir išlaidas.

• Apsaugoti taikos procesą Šiaurės Airijoje, įskaitant lanksčių ir išradingų išeičių radimą siekiant išvengti sudėtingų santykių su respublika.

Ateities planas: jokio atsirinkinėjimo, individualių sandėrių ir mažų mokesčių sistemos

ES pagrindiniai prioritetai apibrėžiant ateities santykius su D. Britanija:

• Išsaugoti bendrosios rinkos vientisumą ir jos keturias pamatines laisves: „Valstybė, kuri nėra narė, negali naudotis tomis pačiomis privilegijomis kaip valstybės-narės“ – rašoma gairėse.

• Dalyvavimas bendrojoje rinkoje, remiantis požiūriu „sektorius po sektoriaus“ – strategija, kurią taip siekė įgyvendinti D. Britanijos vyriausybė – čia pabrėžtinai neleidžiamas: „Negali būti jokio atsirinkinėjimo“.

• Reaguodama į JK grasinimą pavirsti mažų mokesčių ir reguliavimo sistema, Taryba teigia, kad bet koks ateities sandoris su ES privalo užtikrinti „vienodas konkurencijos ir valstybės pagalbos sąlygas“ ir įtraukti „nesąžiningos konkurencijos saugiklius per fiskalinį, socialinį ir aplinkosaugos dempingą“.

• Paskutinio ir netikėto iššūkio gairėse aiškiai nurodoma, kad ES ateityje tarsis su Ispanija dėl bet kokių klausimų, susijusių su Gibraltaru.