„Neturėčiau, bet privalau pasakyti, kad vis dar neturiu išmaniojo telefono“, – pareiškė ES vykdančiosios institucijos 62 metų vadovas spaudos konferencijoje Taline.

„Todėl negalėčiau tapti Estijos ministru pirmininku – tai būtų visiškai neįmanoma“, – sakė J.-C. Junckeris, kurio žodžius šalia buvęs Estijos premjeras Juri Ratas palydėjo šypsena.

Pasak EK pirmininko, J. Ratas žino, kad jis neturi išmaniojo telefono, ir „būtent todėl, kaip kokiame XIX amžiuje, man atsiuntė atviruką, kviesdamas į Taliną“.

Buvęs Liuksemburgo premjeras iki šiol naudojasi senu „Nokia“ telefonu, sakė šaltiniai ES.

Jo prisipažinimas nuskambėjo praėjus 10 metų nuo tos dienos, kai bendrovė „Apple“ pristatydama išmanųjį telefoną „iPhone“ pradėjo pasaulinę išmaniųjų telefonų revoliuciją.

J.-C. Junckeris priklauso garsių pasaulio lyderių technofobų ratui, kuriame yra ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, iki šiol neturinti savo paskyros „Twitter“ tinkle.

Toks lyderių gyvenimo būdas turėtų būti visiškai nesuprantamas JAV prezidentui Donaldui Trumpui, labai produktyviam „Twitter“ vartotojui, kurio paskutinis pasisakymas apie vieno televizijos laidų vedėjo veido odos patempimą ketvirtadienį sukėlė tikrą audrą šiame tinkle.

Estija, turinti vieną geriausių skaitmeninių ryšių pasaulyje, žadėjo, kad šeštadienį prasidedantį savo pirmininkavimo ES pusmetį daug dėmesio skirs ES skaitmeninei rinkai.

J. Ratas pareiškė norintis, kad laisvas informacijos srautas taptų ES „penktąja pagrindine laisve“, po žmonių, prekių, kapitalo ir paslaugų judėjimo laisvių, kurios yra 28 valstybių bendrosios rinkos kertiniai akmenys.

Savo ruožtu J.-C. Junckeris sakė, kad tikisi Estijos „lyderystės“ artimiausiais mėnesiais.

„Net ir nebūdamas technologijų žinovas, žinau, kad mūsų ateitis yra skaitmeninė. Skaitmeninė yra jūsų šalies DNR ir reikia, kad tokia būtų Europos DNR dalis“, – pareiškė jis.

Tačiau po didelio masto pasaulinių kibernetinių išpuolių, kurie šią savaitę sukrėtė Ukrainą ir kelias kitas šalis, kitas prioritetas yra saugumas, sakė EK pirmininkas.

„Bendrosios skaitmeninės rinkos sėkmė taip pat priklausys nuo europiečių pasitikėjimo. Todėl aš tikiuosi, kad mes galime pasimokyti iš jūsų patirties kibernetinio saugumo srityje – pavojų mastas yra didžiulis“, – kalbėjo J.-C. Junckeris.

Estija buvo pirmoji valstybė, kuri 2007 metais tapo didelės kibernetinės atakos, kelioms dienoms paralyžiavusios valdžios įstaigų ir privačių kompanijų tinklalapius Estijoje, taikiniu.

Dėl šios atakos Estija kaltino Maskvą, tačiau ši kaltinimus neigė.