Prezidento teigimu, sąjungos šerdį sudarančios „avangardinės“ bendrijos šalys turėtų rodyti kelią gilesnei tarpusavio integracijai.

Savo prezidentinės kampanijos metu 39-erių E. Macronas nuolat pabrėždavo siekį iš naujo įpūsti energijos Europos Sąjungai.

„Turėtumėme įsivaizduoti skirtingų formatų Europą: judėti į priekį su tais, kurie nori žengti pirmyn ir nebūti varžomi tų šalių, kurios nenori tokios sparčios ar gilios integracijos, – antradienį sakė E. Macronas, – Mes visada žengdavome pirmyn su avangardine šalių grupe, kurią paskui sekdavo kitos“.

Dalį jo pristatyto plano sudaro atskiras 19 eurozonos šalių biudžetas, kurį valdytų finansų ministras ir nauja parlamento institucija. Tokį planą teigiamai įvertino ir Paryžiuje viešėjusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios rugsėjo 24-ąją laukia parlamento rinkimai namuose.

„Aiškiai pabrėžiu, kad nesu nusistačiusi prieš pačią ministro instituciją. Mums tereikia apsibrėžti, kokią funkciją finansų ministras atliktų“, – žurnalistams sakė A. Merkel.

Ji taip pat išreiškė paramą idėjai sukurti atskirą eurozonos biudžetą, kuris galėtų būti naudojamas paremti silpnesnes eurozonos šalis, kurios imtųsi vykdyti struktūrinių reformų.

„Ne šimtus milijardų eurų, o mažesnes sumas, kuriomis paremtumėme šalis, besiimančias reformų“, – teigė kanclerė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)