Nuo gegužės 1 dienos iki rugpjūčio pabaigos iš ES naujokių į Airiją atvyko 28 tūkst. 924 žmonės, kurie padavė prašymus gauti socialinio saugumo pažymėjimus. Šie pažymėjimai suteikia teisę ieškoti darbo ir gauti socialines garantijas Airijoje.

Būtent Airija pagal išankstines prognozes turėjo tapti darbo jėgos iš ES Rytų Europos šalių magnetu, nes šios šalies ūkis iš ES senbuvių auga greičiausiai.

Apie pusė užregistruotų atvykėlių yra lenkai.

"Nauji atvykėliai sudaro tik 0,25 procento nuo visų darbingo amžiaus gyventojų, tikėtina, kad metinis atvykėlių rodiklis bus 0,75 procento, o tai sudarys 0,02 procento nuo visų Airijos gyventojų", - sakė Dublino Europos instituto vadovas Alanas Dukas.

"Šie rodikliai nepakankami, kad įrodytų, jog baimė dėl darbo jėgos antplūdžio buvo pagrįsta, tačiau jie nėra nežymūs šalies ūkiui, kuriame bedarbystės lygis siekia 4 proc. ir kuriam reikia daugiau darbo jėgos, jei norima išlaikyti tą patį ūkio augimą", -sakė A. Duckas.

Didžioji Britanija iš naujokių atvykstantiems darbuotojams taiko tam tikrus apribojimus. Norėdami dirbti jie privalo užsiregistruoti. Tada atvykėliai gauna teisę dirbti, tačiau tam tikrą laiką neturi socialinių garantijų.

Dar liepos mėnesį Didžiosios Britanijos vyriausybė pranešė, kad iš Rytų Europos naujokių nuo gegužės 1 d. atvyko apie 8 tūkst. žmonių, o tai yra daug mažiau nei baiminosi euroskeptikai.

Šalies tarnybos praneša, kad gegužę ir birželį užsiregistravo 24 tūkst. migrantų darbininkų iš Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos ir trijų Baltijos valstybių. Dauguma jų į Didžiąją Britaniją buvo atvykę dar iki ES plėtros.

"Užsiregistravusių atvykėlių darbuotojų iš naujųjų ES šalių skaičius buvo didelis pradžioje, o dabar mažėja",- sakė Vidaus reikalų ministras Davidas Blunkettas dar liepos mėnesį, kai buvo paskelbti pirmieji atvykusiųjų į Britaniją darbuotojų duomenys.