EK pareiškė tikinti, jog skiriamos lėšos užtikrins būtinąją paramą valstybių kandidačių ekonomikos, kurios nemaža dalis vis dar priklauso nuo žemės ūkio, augimui.

"Šis sprendimas dar kartą įrodo, jog ES investuos nemažai lėšų į tikslines regioninės plėtros programas", - pareiškė ES žemės ūkio komisaras Franzas Fischleris (Francas Fišleris).

"Šios lėšos padės naujų valstybių narių žemdirbiams modernizuoti savo ūkius, pertvarkyti juos siekiant užtikrinti atitiktį ES standartams", - pridūrė jis. "Šie pinigai taip pat užtikrins spartesnę socialinę ir tvaresnę ekologinę plėtrą regionuose".

5,76 mlrd. eurų finansavimas bus paskirstytas 2004-2006 metais. EK patvirtinta parama viršija 5,11 mlrd. eurų sumą, pasiūlytą per derybas dėl stojimo į ES 1999 metais, nes buvo atsižvelgta į infliaciją ir kai kuriuos kitus veiksnius.

Kiek mažiau nei pusė visos sumos, tai yra 2,87 mlrd. eurų, atiteks Lenkijai, kuri yra didžiausia iš būsimų narių ir turi milžinišką žemės ūkio sektorių.

Lėšos bus skirstomos įvairiausioms programoms, tarp jų - pirmalaikis žemdirbių išėjimas į pensiją, galvijų veisimo ir laikymo standartų užtikrinimas, maisto kokybė, miškų sodinimas ir parama žemdirbiams, siekiant atitikti ES standartus.

Finansuoti regionų plėtrą numatyta ES bendroje žemės ūkio politikoje, kuri "praryja" beveik pusę dabartinio metinio Europos bloko biudžeto, siekiančio 100 mlrd. eurų.