B.Ahernas sakė, kad "dviejų greičių" Europos ar "branduolio" idėja, (pagal kurią) tam tikros šalys pamėgins įgyvendinti savo darbotvarkę atskirai nuo kitų, neatitinka Sąjungos bendros filosofijos".

"Tikrai nematau nieko, kas pateisintų "dviejų greičių Europą" ir nesu įsitikinęs, kad ji galiausiai bus pranašesnė", - tęsė jis.

Tokia nuostata rodo, kad Dublinas gali mėginti priešintis ES "varikliui"- Prancūzijai ir Vokietijai, kurios vadovauja pastangoms suformuoti "Europos branduolį".

Neseniai žlugus deryboms dėl Sąjungos pirmosios konstitucijos, Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) sakė, jog reikia suformuoti "šalių pionierių grupes", kad Europa galėtų žengti "greičiau ir toliau".

Vokietija žlugus deryboms pareiškė panašią nuomonę dėl spartesnės integracijos. Kancleris Gerhardas Schröderis (Gerhardas Šrėderis) sakė: "Šalys, kurios nori didesnės integracijos, turės apsvarstyti šį kelią".

Nors B.Aherno laukia išties nelengvas darbas atnaujinti derybas dėl konstitucijos, jis ir toliau optimistiškai vertina Europos Sąjungą ir Airijos vietą joje.

Tačiau airių premjeras supranta, kad jo užduotis sunki. "Būsime pragmatiški. Jei narės turės politinės valios sparčiai žengti į priekį, mes tikrai būsime pasirengę padaryti viską, kad joms padėtume. Jei jos nenorės, judėti į priekį bus sunku", - sakė jis.