ES pareigūnams nerimą kelia tai, kad pasirengimo prisijungimui planai smarkiai vėluoja, ypač Lenkijoje, didžiausioje iš 10 būsimų valstybių naujokių. Kitą savaitę Europos Komisija turi paskutinę galimybę pasinaudoti savo įtaka ir kaip nors paraginti būsimas ES nares įvykdyti būtinas reformas.

"Pranešimai bus labai kritiški, ypač dėl Lenkijos, tačiau Komisija nenusprendžia, ar daliai valstybių išsiųsti ypatingus įspėjamuosius laiškus", - teigė vienas ES šaltinis.

Anot jo, ES administraciniai skyriai, atsakingi už tokius opius klausimus kaip maisto saugumas, žemės ūkis ir vidaus rinka, ragina pateikti griežtesnius įspėjimus. "Nėra abejonės, kad Lenkija smarkiai atsilieka spręsdama daugybę problemų, tarp kurių - veterinarija, maisto saugumas, pasienio kontrolė, civilinių tarnybų reforma ir aplinkosauga", - tvirtino šaltinis.

Dalis ES pareigūnų nori, kad Komisija įspėtų Varšuvą, jog jos produkcija dėl higienos ir administracinių reikalavimų nesilaikymo gali būti nepriimta į ES vidaus rinką arba kad Lenkijai nebus skirtos žemės ūkio subsidijos.

Tačiau ES plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas), kurio biuras yra atsakingas už pranešimų rašymą, tokiems įspėjimams griežtai nepritaria ir tvirtina, kad jie būtų politiškai neproduktyvūs. "Jeigu iki gegužės 1-osios nieko neįvyks, bus tikra katastrofa. Tačiau Guenteris Verheugenas teigia, kad "dėl politinių priežasčių" Lenkijos įspėti negalima", - pabrėžė šaltinis.

Galutinis sprendimas bus priimtas lapkričio 5 dieną, kai visi 20 Europos Komisijos narių priims ir paskelbs pranešimus apie pažangą.