Jis pridūrė, kad galutinis sutarties teksto variantas turi būti suformuluotas tarpvyriausybinės konferencijos debatuose.

Pasak J.Partso, vyriausybė griežtai neapibrėžė klausimų, kuriais Estija nenuolaidžiaus, sąrašo. Jo manymu, opiausia tema Estijai yra mokesčių politika.

Užsienio reikalų ministrė Kristiina Ojuland (Kristyna Ojuland) pranešė, kad jei tarpvyriausybinė konferencija nesusitars dėl sutarties projekto, tuomet Europos Sąjungos (ES) struktūrų darbe niekas nepasikeis.

"Bet visos šalys - ES narės ir kandidatės - mano, kad naujoji konstitucinė sutartis ES būtina", - kalbėjo ministrė.

Ji pridūrė, kad daugelis valstybių laikosi pozicijos, kuri artima Estijos nuomonei, bet tarpvyriausybinėje konferencijoje kiekviena valstybė turi savarankiškai reikšti savo nuomonę. Konferencijoje valstybės negali sudaryti tokių pat grupių, kaip Europos Konvente.

Ketvirtadienį vyriausybėje svarstant Estijos poziciją K.Ojuland pabrėžė, kad svarbu ne tai, kada bus pasirašyta konstitucinė sutartis, svarbu dokumento kokybė.

Estija nori, kad kiekviena šalis, tarpvyriausybinės konferencijos dalyvė, turėtų teisę teikti visuotiniam svarstymui svarbius klausimus. Be to, ji pasisako už tai, kad kiekviena valstybė Europos parlamente turėtų 5 vietas. Konstitucinės sutarties projekte numatytos 4 vietos.

"Estija taip pat ne kartą pasisakė už tai, kad ES gynybos politika nedubliuotų NATO. Mūsų nuomone, Aljansas visiškai garantuoja saugumą Europoje", - pridūrė K.Ojuland.